Uzaludan posao RRA

Beograd – Primena Zakona o radiodifuziji, angažman Republičke radiodifuzne agencije, ali i sami emiteri, doveli su do toga da se konačno sređuje haos u srpskom etru – rekao je novinarima profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, povodom monitoringa ostvarivanja Zakona o radiodifuziji od jula do septembra ove godine.


On je podsetio na „volšeban“ javni poziv za kandidovanje članova Upravnog odbora RTS-a, koji je uputio lično tadašnji predsednik Saveta RRA Nenad Cekić, zbog čega je smenjen sa te funkcije.


– Ova kadrovska promena nije neka garancija za bolji rad Saveta, pogotovo što pomenuta greška nije prva – naveo je Veljanovski.


Veljanovski je izrazio zadovoljstvo izjavama ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića da će se privatizacija medija dovesti do kraja, a da pitanje medija koji informišu na manjinskim jezicima treba rešavati na drugi način. Prema njegovim rečima, inicijativa za izmenu postojećih i pripremu novih medijskih zakona može da bude prilika da se sve nepravilnosti anuliraju.


Profesor FPN-a Miroljub Radojković rekao je da je, prema saopštenju iz RRA, do 10. septembra sa radomprestalo 70 odsto emitera odbijenih na konkursima, „ali nije pojašnjeno šta je sa preostalom trećinom“.


– Jasno opredeljenje zakonodavca da državu istisne iz RTV spektra ponovo je suzbijeno političkom voljom. I taman kada bi se pomislilo da je ipak urađen veliki posao, moramo da kažemo da je bio uzaludan, jer sledeći korak u radiodifuziji će biti digitalizacija prenosa signala – naveo je Radojković.


On je podsetio da se i rad RRA približava kraju, jer će digitalizovanim platformama upravljati neko novo telo, po novom zakonu o elektronskim komunikacijama.


– Možda je to i najčasniji kraj za regulatorno telo, koje nije uspelo da ostane na visini zadatka – rekao je Radojković. Po njegovom mišljenju, da stranke ne žele nezavisne medije vidi se iz iznenadnog „dušebrižništva“ za uslove poslovanja, „pa je tako pokušaj da se iznude kadrovska rešenja u RTS-u bio predstavljen kao isterivanje odgovornosti za nenaplaćenu pretplatu, a u slučaju Politike to je mali tiraž“.


J.D.

Tagovi

Povezani tekstovi