Valjevska vlada za preispitivanje odnosa SO sa TVA i RTS

U Valjevu je u toku spor po tužbi RTS-a zbog navodnog duga TVA od oko tri miliona dinara za koršćenje prostora, opreme i predjanika u zgradi na Promaji, u gradskom izletištu Promaja, dok je u Beogradu u toku spor o vlasništvu nad tom zgradom po tužbi SO Valjevo protiv RTS-a.

Na nedavno održanom ročistu u Valjevu, advokati RTS-a i TVA sporazumeli su se da taj spor miruje dok se u Beogradu ne okonča spor o vlasništvu nad zgradom od preko hiljadu kvadrata, koju su do 29. aprila koristile obe medijske kuće (RTS i TVA).

Opštinsko veće u Valjevu formiralo je danas komisiju koja će pokušati da pribavi kompletnu dokumentaciju o valjevskim televizijama.

Veće je izrazilo bojazan da će TVA, uprkos ugovoru o finansiranju u 2005. godini, teško opstati na budžetu SO Valjevo iz kojeg se izdržava i Radio Valjevo, a delimično i nedeljnik „Napred“.

TVA je svojevremeno, u vreme lokalne vlasti socijalista, nastala iz nekadašnjeg najpre povremenog i najčešće predizbornog, a potom i stalnog lokalnog programa RTS-a.

Posle promena demokratskih 2000. godine osnovano je posebno akcionarsko društvo šest opština Kolubarskog okruga (Valjevo, Mionica, Lajkovac, Oseečina, Ub, Ljig), a pre nekoliko meseci ta kompanija je preregistrovana u javno preduzeće koje bi finansirale

opštine osnivači, pre svih SO Valjevo. Zbog sukoba TV studija (dopisništva) RTS-a u Valjevu i TVA, program regionalne televizije od 29. aprila nije emitovan oko šest i po meseci.

Nedavno je program obnovljen novom studijskom i reporterskom opremom iz novog (privremenog) opštinskog prostora. TVA sada ima i novi predajnik na novoj lokaciji, za šta je SO Valjevo izdvojila oko 25 hiljada evra.

Tagovi

Povezani tekstovi