Varnice između „ćirilične“ i „latinične“ štampe

kiosk-jezik-ulice-1

[box align=’box-center’ id=’7878′]

U inicijativi „Politike“ i „Večernjih novosti“ navodi se da oslobađanjem od dažbina štiti ugled profesije. Takođe, navode da nisu poklekli pred talasom tabloidnog žurnalizma, zbog čega su se svesno odrekli dela tiraža.

„Ja sam i dalje u dilemi da li je to gluplji ili smešniji predlog, jer oni kažu da to doprinosi ugledu profesije, a mi bez nekog uvida možemo da kažemo da su oni dali ogroman doprinos zaluđivanju ovog naroda, pa i podržavali ratne zločince“, kaže Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika „Vreme“. 

„To je nizak udarac i nije pitanje ko je imao kakvu uređivačku politiku i ne postoji medij kome se ne može naći slaba tačka i slab period. To nije tema, tema je ćirilica, pismo ovog naroda, a srpsko pismo je ćirilica, bez obzira da li se to nekome sviđa, i ćirilica i latinica. Ja pišem i čitam i jedno i drugo, uopšte ne pravim razliku“, navodi Ratko Mitrović, generalni direktor i glavni urednik „Večernjih novosti“. 

„Menadžmenti ova dva lista kukaju, pa kao oni nisu tabloidni pa im to reducira čitanost. Pa ako vam je čitanost najbitnija, budite tabloidni. Ako misiite da ćirilica ne ide uz to, pređite na latinicu“, kaže Žarković. 

„Kompletan Žarkovićev tekst je podmetanje i to je nešto što njemu nije trebalo. Niko ne govori o tome da je tabloidno novinarstvo na latinici, a ono koje nije tabloidno na ćirilici“, odgovara Dmitrović. 

Nadležni odbor u Skupštini podržao je predlog da se dvostruko smanji PDV za štampane medije. Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je već ranije rekao da smanjenje poreza na dodatu vrednost na štampu ne bi bio fiskalni problem za budžet, a da će sve ostalo biti predmet analiza.

Tagovi

Povezani tekstovi