Vasić: Tijanić odštetio RTS za 60 miliona dinara

Tijanić je najavio postupak protiv Vasića i glavnog i odgovornog urednika „Standarda“ Željka Cvijanovića zbog „neistina“ o poslovanju RTS-a. Direktor RTS-a pokrenuće postupak za krivičnopravnu i građanskopravnu zaštitu i satisfakciju protiv Vasića i Cvijanovića zbog navoda iznetih u „Standardu“.


Vasić je saopštio da još nije dobio tužbu i optužio je Tijanića za nesavestan rad na mestu direktora RTS-a. Zamenik predsednika RRA smatra da je Tijanić nepokretanjem sudskih postupaka protiv onih koji ne plaćaju radio-televizijsku pretplatu oštetio RTS za oko 60 miliona evra.


– Naime, oni koji pretplatu nisu plaćali u 2006. i do sredine 2007. više tu obavezu nemaju, jer ta vrsta potraživanja RTS-a nakon godinu dana zastareva – rekao je Vasić.


On smatra da je i prema sadašnjem zakonu moguća bolja naplata pretplate RTS-a za šta je, kako tvrdi, dokaz da je na početku naplaćivanja procenat onih koji su je plaćali bio veći od 60 odsto, iako zakon otad nije promenjen. Kao primer bolje naplate radio-televizijske pretplate, Vasić je naveo Hrvatsku u kojoj se godišnje naplati 95 odsto pretplate.


RRA je saopštila da je, prema statutu RTS-a, direktor te medijske kuće odgovoran za naplatu pretplate. U saopštenju, RRA je prenela ceo 37. član Statuta RTS-a, posebno ističući tačku 14 koja propisuje da generalni direktor RTS-a „organizuje, nadzire i odgovara za sistem koji obezbeđuje finansiranje RDU RTS-a putem pretplate u skladu sa zakonom“. RRA je reagovala na Tijanićevu izjavu objavljenu u jučerašnjem broju jednog beogradskog lista: „Ja sam generalni direktor RTS-a i nemam ništa s pretplatom. To je isključivo pod nadležnošću Upravnog odbora“.


 

Tagovi

Povezani tekstovi