Vasiljević: U Srbiji postoji 18 nezavisnih medija; mnogi novinari ostrašćeni (VIDEO)

U debati o etiketiranju i omalovažavanju novinara koja čine predstavnici vlasti, pritiscima na medije i bezbednosti novinara su pored Suzane Vasiljević učestvovali i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Vasiljević je na početku debate istakla svoje dugogodišnje iskustvo u medijima i rekla da novinarstvo predstavlja pre svega kritiku vlasti, ali da „mnogi mediji skoro pa vode hajku protiv Aleksandra Vučića“. Istakla je i da je problem slobode medija, na koji ukazuju medijska udruženja, nastao mnogo „pre Vučića“.

Ona je u studio donela spisak nezavisnih medija, što portala, televizije i štampanih listova. Ukupno njih 18. Dodala je i da je „TV Pink nezavisan medij, kao što je to i N1 ali se na TV N1 ne čuje glas vlasti“.

Na pitanje zašto Aleksandar Vučić nikada nije gostovao na srpskoj N1 televiziji, već samo na N1 Sarajevo i Zagreb, ona je odgovorila da je razlog to što „na N1 ne postoji profesionalan odnos novinara prema vlasti“.

Na konstataciju voditeljke da Vučić reaguje često burno prema novinarima, Vasiljević je navela da Vučić vrlo dobro zna šta je novinarstvo ali i da su mnogi novinari u Srbiji ostrašćeni.

„Predsednik nikada nije bio agresivan prema novinarima. Da li je njegova retorika malo jača? Moguće je. Ja hoću da vam kažem da kad u četvrtak dobijem pres kliping želim da prespavam taj dan“, istakla je savetnica predsednika Srbije i pobrojala nekoliko medija koji imaju loš odnos prema vlasti među kojima su nedeljnici Vreme i NIN, kao i list Danas.

Foto: Insajder

Kada je reč o upadu demonstranata u RTS, Vasiljević je rekla da ukoliko nije zadovoljna ni opozicija ni vlast, mora da RTS radi nešto dobro.

„Na tom RTS nijedan od urednika nije promenjen, sve političke emisije su tu, svi voditelji su tu. Opozicija ih kritikuje jer je njih premalo, a Vučić možda misli da izveštavanje sa njegovih događaja nije dovoljno dobro“, rekla je Vasiljević.

Ona je navela da u Dnevniku dva RTS-a građani mogu da vide izveštaje sa protesta i petkom i subotom.

„Vučić je došao na vlast 2012. Od te godine mi pokušavamo da rešimo probleme koji su se nagomilavali od Miloševića do danas. U Tadićevo vreme imali ste hapšenje urednika Kurira i urednika Glasa javnosti. Novinari su tad bili pod velikim pritiskom“, istakla je Vasiljević.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i urednik Kikindskih, rekao je za Insajder da bi televizije, novine i nedeljnici u Srbiji bili sadržajniji ukoliko bi predstavnici vlasti pristali da se u njima pojave.

„Mi imamo predsednika koji je hiperaktivan, od ujutro do uveče je prisutan u medijima, nameće teme, drži po nekoliko konferencija dnevno“, rekao je Bodrožić.

On je istakao i da novinari vide da je razvoj od Šešeljevog radikala do evropskog političara dug proces.

„Nakon njegovog etiketiranja i niži ešaloni dobiju snagu da etiketiraju novinare“, naveo je urednik Kikindskih.

On je dodao da za novinare u manjim mestima nema mnogo izbora i „nema rezervnog položaja“.

„Većina medija se oslanja na novac iz lokalnog budžeta, znaju i sami postavljaju linije do kojih smeju da idu da ne bi ugrozili svoju poziciju na sledećem konkursu. Vraćamo se na čoveka koji diktira teme u javnosti, koji je neprikosnoven u svojoj partiji i dolazimo do zaključka da ako on ima najveću odgovornost i ako on primiri situaciju primiriće se i drugi“, naglasio je Bodrožić.

On se osvrnuo i na reakciju NUNS-a na upad demonstanata u zgradu RTS-a.

„Prvo smo osudili upad, ali smo pomenili kontekst. Uvek je problem staviti ‘ali’ u rečenicu kada se osuđuje upad u javni servis, ali smo naglasili da je čitav kontekst bitan. Vi imate javni servis koji ne radi svoj posao, tu pre svega mislim na informativnu redakciju, i to je problem koji traje i koji je eskalirao ovim nemilim scenama“, rekao je Bodrožić.

Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a i urednik portala Pištaljka.rs, rekao je da UNS nije politička organizacija i da oni reaguju kada se vrši pritisak na novinare.

On je istakao da postoje televizije sa nacionalnom frekvrencijom sa potpunim monopolom vlasti na programu.

„UNS je sam imao priliku da bude meta tih televizija, poslali smo odgovor ali su oni odbili da ga objave. Dakle postoji zaista jedna vrsta samovolje u tim medijima i mislim da je to loše pre svega po atmosferu u ovom društvu jer se onda ljudi dele u tabore, veruju ovome ili onome, a na kraju sve sve svodi na jednu vrstu propagande a ne na objektivno novinarstvo“, kazao je Radomirović u Insajder debati.

Kako je istakao, postoji velika netrpeljivost predstavnika vlasti prema medijima koji kritikuju vlasti i to predstavlja pritisak novinare. Dodao je da se boji da većina napada na novinare ostane neprijavljena.

„Građanima nije jasno čemu služe novinari. To je problem svih nas. Građani treba da znaju da su tu mediji, da će mediji tu biti za njih ne za vlast, da će dobiti pomoć u smisli pravovremenog izveštavanja. Nama je potrebna ta vrsta medija i tada ćemo imati pozitivan odnos građana prema medijima“, istakao je predsednik UNS-a govorivši o Nacrtu medijske strategije.

Tagovi

Povezani tekstovi