Vašington postu Pulicerova nagrada za izveštavanje o upadu u Kapitol

Pulicer

Američki list „Vašington post“ osvojio je Pulicerovu nagradu za izveštavanje u javnom interesu o upadu u Kapitol, dok je agencija „Rojters“ pobedila u kategoriji fotografija za izveštavanje o pandemiji koronavirusa u Indiji.

Ukrajinski novinari dobili su specijalnu nagradu za izveštavanje o ruskoj invaziji, saopštila je administratorka Pulicerove nagrade Mardžori Miler.

 

Prema njenim rečima, ove godine nagrada za izveštavanje u javnom interesu pripala je „Vašington postu“ za njegov ubedljivo ispričan i živopisno predstavljen prikaz, kako je navedeno, napada na Vašington 6. januara 2021, u kojem je javnosti pružio “potpuno i nepokolebljivo razumevanje jednog od najmračnijih dana u zemlji“.

 

Kada je reč o fotografiji, tim Rojtersovih fotografa osvojio je Pulicerovu nagradu za prateću fotografiju za pokrivanje pandemije koronavirusa u Indiji.

 

„Majami herald“ osvojio je nagradu za udarnu vest za izveštavanje o urušavanju višespratnice u Majamiju kada je poginulo 98 ljudi.

 

„Njujork tajms“ je osvojio tri Pulicerove nagrade za izveštavanje, dok je njegova reporterka Andrea Eliot osvojila Pulicerovu nagradu u opštoj non-fikšen kategoriji za svoju knjigu „Nevidljivo dete: siromaštvo, preživljavanje i nada u američkom gradu“, koju je počela serijom tekstova 2013. koju su objavile novine.

 

Pulicerove nagrade dodeljuje Univerzitet Kolumbija iz Njujorka, a svaki dobitnik dobija diplomu i nagradu od 10.000 američkih dolara.

 

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.

 

Prva Pulicerova nagrada je dodeljena 4. juna 1917. i od tada se tradicionalno dodeljuje svakog aprila.

 

Dobitnike bira nezavisna komisija.

 

Tagovi

Povezani tekstovi