Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države

Veća-transparetnost-lokalnih-samouprava-–-pravo-građana,-obaveza-države

Projekat će doprineti većem učešću građana u društveno ekonomskom razvoju lokalnih samouprava i unapređenju rada lokalnih organizacija civilnog društva kroz obezbeđivanje veće transparentnosti rada lokalne javne administracije. Projekat ima za cilj poboljšanje profesionalnog izveštavanja o radu lokalnih samouprava, odnosno o načinu korišćenja odobrenih budžetskih sredstava, u četiri grada u Srbiji, u Kikindi, Kruševcu, Nišu i Čačku.  
Kroz saradnju sa NUNS-a sa tri štampana, jednim online medijom i lokalnim organizacijama civilnog društva građani će dobiti uvid u funkcionisanje lokalne javne administracije i o budžetima namenjenim za razvoj njihove sredine.
Kao rezultat rada mediji u ova četiri grada će, posle šestomesečnog istraživanja, objaviti po dva štampana dodatka, odnosno tekstove na svojim portalima. Jedan deo tekstova će istraživati procese javnih nabavki kod lokalnih samouprava, dok će drugi istraživati načine trošenja budžetskih sredstava lokalnih samouprava.

Pored dodataka u medijima, NUNS će u dnevnom  listu Danas publikovati Specijalizovani Dosije koji će dati pregled projekta i najboljih tekstova kao i spisak sugestija koje mogu poboljšati komunikaciju predstavnika lokalnih samouprava sa medijima i građanima. Lista će biti distribuirana u četiri grada, ali i dostavljena ostalim opštinama Srbiji. 

Projekat Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države  započet je u junu 2011. godine i trajaće godinu dana. Sprovodi se u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo iz Bosne i Hercegovine i štampanim medijima Kikindske iz Kikinde, Čačanske iz Čačka, Grad iz Kruševca i onlajn portalom Južne vesti iz Niša.

Više informacija o projektu možete videti ovde.

Projekat Veća transparetnost lokalnih samouprava – pravo građana, obaveza države finansira Evropska unija u sklopu programa podrške civilnom društvu. Sadržaj ove informacije je isključivo odgovornost Nezavisnog udruženja novinara Srbije  i ne predstavlja nužno stavove Evropske unije. 

Tagovi

Povezani tekstovi