Većina novinara radi u nemogućim uslovima

Beograd – Studio B, Televizija Politika, RTV B92, sva tri kanala državne televizije i brojni drugi mediji Srbiji iz mreže Asocijacije nezavisnih medija i drugih novinskih kuća odazvali su se juče pozivu Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Granskog sindikata medija i Medija centra da akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“ obeleže Svetski dan slobode medija.


Nisu objavljena imena ubica novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Duška Jovanovića, nerasvetljena je smrt Dade Vujasinović, a prošle godine je Srbija i Crna Gora, na mapi Reportera bez granica označena kao region s „primetnim problemima“ u ostvarivanju medijskih sloboda. Deklaracija Ujedinjenih nacija o slobodi medija doneta je 3. maja 1991. godine i njome je cenzura proglašena „grubim kršenjem ljudskih prava“. U zajedničkom proglasu Granskog sindikata medija NUNS i Medija centra konstatuje se da „većina novinara radi u nemogućim uslovima“.


– Ove godine 3. maj posvećen je nerasvetljenim ubistvima novinara i ostalih medijskih poslenika. Prošle godine u svetu je ubijen 71 novinar, a samo tokom prvih meseci ove godine njih 15. Srbija i Crna Gora su deo neslavne statistike – ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Duška Jovanovića i dalje se smatraju nerasvetljenim. Nadležni nas, sve zajedno, neretko počaste konstatacijom kako neki novinar „nije ubijen namerno“, a pojedinim novinarima i dalje se preti da će doživeti sudbinu ubijenih kolega – naglašava se u proglasu Nezavisnosti i NUNS:


Bez rešenja ubistava novinara Milana Pantića, Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović nema potrebne slobode medija, ni demokratizacije čitavog društva – poručio je u jučerašnjem saopštenju predsednik Srbije Boris Tadić. U saopštenju predsednikovog kabineta navodi se da sloboda medija u Srbiji nije dostigla neophodan nivo, kao i da se ne primenjuju zakoni o slobodnom pristupu informacijama, informisanju, radiodifuziji, telekomunikacijama, a da zakon o autorskim pravima još nije donet.


– Tadić je naglasio da je preko potrebno poštovanje tih zakona, kao bi mediji profesionalno i objektivno informisali javnost, što bi doprinelo zaštiti društva, etničkih i manjinskih zajednica i svakog pojedinca – navodi se u saopštenju.
Sloboda novinarstva je temelj demokratije, podseća u jučerašnjem obraćanju novinarima i široj javnosti ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.


– Odajmo danas počast Slavku Ćuruviji, Milanu Pantiću, Dušku Jovanoviću i drugim ubijenim novinarima i zatražimo opet da njihove ubice i nalogodavci ubistava ne umaknu pravdi – ističe u saopštenju Vuk Drašković.


Akciju „Pet minuta gromoglasne tišine“ odvojeno su organizovali Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije u Pionirskom parku u Beogradu, pred Spomenikom čitaocu novina. Predsednik UNS Nino Brajović pozvao je vlasti da ukinu zatvorsku kaznu za uvredu i klevetu, krivična dela zbog kojih se vodi veliki broj sudskih postupaka protiv novinara i medija.
Još nije u potpunosti rasvetljeno ubistvo direktora lista Dan Duška Jovanovića, iako će krajem maja biti godišnjica tog zločina. Pre nekoliko meseci počelo je suđenje sportisti Damiru Mandiću, zasad zvanično jedino osumnjičenom i optuženom za umešanost u ubistvo Jovanovića, 27. maja 2004. godine. Crnogorski ministar policije Dragan Đurović je više puta ponovio da će biti učinjeno sve da se otkriju motivi i počinioci ubistva Jovanovića. Advokati porodice Jovanović su zatražili da sud sasluša ministra Đurovića, kao i njegovog pomoćnika Mića Orlandića, kako bi se, prema objašnjenju, došlo do informacija ko je naoružavao okrivljenog Mandića i zašto nije raspisana poternica za Vukom Vulevićem i Arminom Osmanagićem o kojima je vođena istraga posle ubistva.


B. Tončić i agencije

Tagovi

Povezani tekstovi