Velika Britanija uvodi nova pravila za tehnološke kompanije

slika: canva
slika: canva

Britanska vlada namerava da proglasi nezakonitim ohrabrivanje drugih da sebi nanesu štetu na internetu. Vlada će kazniti kompanije društvenih medija koje ne uklone takav materijal. Takva pravila su deo promene zakona koji reguliše ponašanje na internetu.

 

 

“Kompanije društvenih medija više ne mogu da ostanu nemi posmatrači”

 

Promovisanje samoubistva je već protivzakonito. Britansko ministarstvo za digitalne medije, kulturu, medije i sport navelo je u saopštenju da će zahtevati od kompanija društvenih medija da blokiraju širenje i promovisanje ovakvog sadržaja.

 

„Kompanije društvenih medija više ne mogu da ostanu nemi posmatrači. Kompanije će se suočiti sa kaznama jer su dozvolile da se uvredljivo i destruktivno ponašanje širi na njihovim platformama. To nije po našim našim zakonima“, rekla je sekretarka za digitalne tehnologije Michelle Donelan.

 

Vlada navodi da je cilj predloga da se blokiraju slike i video snimci slični onima koje je gledala Molly Russell. Molly je bila 14-godišnjakinja čija je smrt 2017.godine izazvala zabrinutost javnosti. Molly je umrla od čina samopovređivanja dok je patila od depresije i negativnih efekata online sadržaja.

 

U septembru, prema izveštajima, na njenu smrt uticao je i sadržaj koji se delio na platformama društvenih medija. Sadržaj je obuhvatao video materijale i slike samopovređivanja i samoubistva.

 

Sadržaj koji je pogledala Molly, koja je već bolovala od depresije, negativno je uticao na njeno mentalno zdravlje.

 

Prema predlozima, kompanije društvenih medija moraće da uklone i ograniče izloženost korisnika materijalu koji namerno podstiče ljude da sami sebi nanesu bol. Takođe, vlada je prošle nedelje saopštila da će novi zakon zabraniti distribuciju seksualno eksplicitnih slika.

 

Celokupni detalji o najnovijim predlozima, uključujući kazne sa kojima se suočavaju ljudi koji promovišu samopovređivanje, kao i obim novčanih kazni sa kojima će se suočiti kompanije biće objavljeni sledećeg meseca.

 

Proširenje zakona koji uključuje takve kazne, poznat kao Zakon o bezbednosti na mreži, sporo je prošao kroz parlament od njegovog prvog nacrta u maju 2021.godine.

 

Izvor: Reuters

Tagovi

Povezani tekstovi