Velika Plana: Opštinski činovnici prekrajaju medijske projekte kako im se prohte

Ko je dobio sredstva na konkursu Velike Plane za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u 2018. godini još uvek nije objavljeno iako je do kraja godine ostalo tek nedelju dana. Nije objavljen ni sastav komisije.

Ono što se zna jeste da Koalicija novinarskih i medijskih udruženja svoje kandidate ove godine nije poslala, jer je sam tekst konkursa sadržao niz nepravilnosti.

Ko će o projektima odlučivati, za Veliku Planu izgleda i nije mnogo bitno. Ako je suditi po onome što se u ovoj opštini na konkursima događalo prethodnih godina, u Velikoj Plani većih medijskih stručnjaka od načelnika Opštinske uprave nema. Iako su se osobe koje su ovu funkciju obavljale menjale, jedno im je zajedničko – svaki načelnik je po svom nahođenju prekrajao odluku komisije.

Nezakonit medijski konkurs

Ove godine je sam konkurs skrojen tako da se umesto medijskih projekata, novcem građana finansira redovno informisanje. Suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i pravilniku, od učesnika konkursa tražili su se opšti informativni medijski sadržaji, prezentovanje informacija iz delokruga rada Opštine, prezentacija i praćenje implementacije svih projekata finansiranih iz budžeta Opštine Velika Plana…

Opština se oglušila o zahteve novinarskih i medijskih udruženja da se tekst konkursa ispravi, pa udruženja nisu, kao ni u ostalim sličnim slučajevima, poslala svoje kandidate za komisiju.

Doduše, ni prethodnih godina, kada su u komisijama u Velikoj Plani bili predstavnici UNS-a, NUNS-a, ANEM-a i Lokal presa, njihova reč nije bila presudna prilikom raspodele sredstava.

U konkursnu komisiju 2015. godine imenovana su, pored tri predstavnika udruženja, i dva činovnika Opštinske uprave. Zbog toga je predstavnik NUNS-a u toj komisiji izdvojio mišljenje na predlog o raspodeli sredstava.

Naredne, 2016. godine, komisija je bila odabrana na isti način. Ovoga puta, prilikom sastavljanja predloga raspodele sredstava prevagnula je reč predstavnika udruženja, ali ne zadugo.

Rešenje o raspodeli sredstava bitno se razlikovalo od predloga komisije. Tadašnji načelnik Opštinske uprave u Velikoj Plani bez konsultacija sa članovima komisije preinačuje njihovu odluku. Kod pet projekata menja iznose dodeljenih sredstava, a jedan, koji je komisija predložila za sufinansiranje, u potpunosti ignoriše, odlučivši da mu ne dodeli novac.

Promenjen načelnik – matrica ostala ista

Na mesto načelnika Opštinske uprave u Velikoj Plani lane je došao drugi čovek, ali je matrica ostala ista. Predlog tročlane komisije, koju su ovoga puta činili samo predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, menja se u čak devet slučajeva.

Kod pet projekata umanjeni su iznosi. Kod  jednog su sredstva povećana, a jedan, koji je komisija predložila za sufinansiranje, potpuno je odbačen.

Povrh svega, konačnim rešenjem sredstva su dodeljena za dva projekta, za koje je Komisija dala obrazložene predloge da se sufinansiranje odbije. Za ta dva projekta dodeljeno je čak 880.000 od ukupno 2,5 miliona dinara, koliko je javnim pozivom bilo opredeljeno za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Dnevne novine Alo dobijaju 400.000 dinara, iako je komisija ocenila da je u pitanju „PR agencijska ponuda lokalnoj samoupravi“, a ne medijski projekat od interesa za javno informisanje.

Firmi Open view iz Rakovice, izdavaču portala E-Podunavlje, dodeljeno je 480.000 dinara. Ova firma registrovana je dvadesetak dana pre raspisivanja konkursa. Kao razlog zbog kog je odbacila projekat komisija je navela da je traženi iznos veći nego što je konkursom bilo predviđeno.

I te godine, kao i godinu dana ranije, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na nezakonito sproveden konkurs u Velikoj Plani.

Reakcije nije bilo.

Tagovi

Povezani tekstovi