Veljanovski: Ako se REM ne smeni u roku od mesec i po dana, neće biti smene naredne četiri godine

Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd
Rade Veljanovski; Foto: Medija centar Beograd

Član Radne grupe za izradu Zakona o elektronskim medijima Rade Veljanovski ocenio je danas da ukoliko članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ne budu smenjeni u roku od mesec i po dana, ući će u novi mandat i neće biti moguća njihova smena naredne četiri godine.

 

„REM ne želi da prihvati dokument, odnosno zakon, na kojem je radila Radna grupa, a podržala ga je Vlada Srbije. Nisu pristali ni na javnu raspravu o Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o elektronskim medijima. Hoće li REM uopšte moći da ispuni nove zahteve koji su veći, ako nije mogao ni dosadašnje“, rekao je Veljanovski na panel diskusiji „Stari REM i novi Zakon o elektronskim medijima – šta dalje“.

 

Naveo je da na zahtev za smenu Saveta REM-a, mišljenje mora da dostavi i sam Savet i da, čak i ukoliko pristanu, to znači da Srbija ostaje bez regulatora.

„Kriterijumi za kandidaturu nisu precizni. Predložio sam u novom zakonu da izbacimo dva predlagača kandidata iz Skupštine. Regulatorno telo je vlast u oblasti elektronskih medija, ne sme da poverava poslove koje isključivo taj organ mora da vrši“, rekao je Veljanovski.

 

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je da u samim dokumentima REM-a postoji govor mržnje.

 

„Mi smo sproveli istraživanje informativnih emisija. Ovo istraživanje dostavićemo i samom REM-u. U Srbiji postoji nešto što se naziva televizijska autokratija, a po svim analizama možete videti da su mediji u zemlji itekako kontrolisani. Potrebno je da se ceo medijski konkurs ponovi jer verujemo da televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju to nisu zaslužile“, rekao je Gavrilović.

 

Prema istraživanju medija koje je sprovela Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole, u 90 do 95 odsto slučajeva mediji su izveštavali formalno neutralno, ali, kako je ocenila, postoje dve struje u Srbiji, jedna provladina, druga antivladina, koje jedna drugu ne poznaju.

Tagovi

Povezani tekstovi