Veljanovski: Saopštenje REM o Deceniji vlasti u suprotnosti sa dogovorom u PNT

Foto: N1
Foto: N1

Predsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija u izbornoj kampanji (PNT) Rade Veljanovski rekao je da je deo članova PNT koji su izabrani na predlog stranaka izdvojio mišljene u odnosu na stav članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u vezi emisije „Decenija vlasti“ na Televiziji N1.

Veljanovski je na konferenciji za novinare rekao da je Savet REM nedavno izdao saopštenje o toj emisiji, te ukazao da je to bilo u suprotosti sa dogovorom unutar PNT, čijih šest članova je iz sastava REM.

 

„Mi smo u PNT pominjali neke emisije i dogovorili se da o tome još razgovaramo, a prva emisija o kojoj smo razgvorali bila je „Meta porodica“ koja je emitovana na Televiziji Pink“, rekao je on.

 

Naveo je da su članovi PNT „odavno imali primedbe i da su smatrali da o tome treba da se razgovora“, te dodao da su članovi PNT bili spremni da razgovaraju i o „Deceniji vlasti“.

 

„Naš je dogovor bio da, pošto smo od REM obavešteni da je emisija „Meta porodica“ reemitovana i na nekoliko regionalnih televizija, da sakupljaju sve podatke i da ćemo, kada budu sve imali, onda razgovarati i na Savetu REM a onda i mi u PNT“, rekao je on.

 

Napomenuo je da taj dogovor nije poštovan.

 

„Iako smo se tako dogovorili, izašlo je potpuno separatno saopštenje Saveta REM, bez našeg zajedničkog stava o tome“, rekao je Veljanovski.

 

Zamenik predsedavajućeg PNM Milorad Vukašinović, koji je član Saveta REM je naveo da je saopštenje o emisiji „Decenija vlasti“ objavljeno 1. marta.

 

„Smatrali smo da je ta emisija…ipak jedan primer serijala koji ne doprinosi onome što je neka osnovna naša intencija, a to je da razvijamo jedan demokratski duh, toleranciju i političku kulturu u društvu“, rekao je on.

 

Naveo je da je nadležna služba Saveta REM sačinila izveštaj koji je „vrlo profesionalan i zasnovan na činjicama“.

 

Postavio je, kako je naveo retoričko pitanje – a šta u izveštaju činjenično nije tačno.

 

„Odgovora nema i odgovor je a što nije Meta porodica bila tema Saveta REM, …za mene to nije odgovor a svakako ćemo razmatrati i tu emisju i nemamo nikav problem sa tim“, rekao je on.

 

Kako piše „Istinomer“, Vukašinović u zvaničnoj biografiji ističe da je novinarstvom počeo da se bavi „početkom devedesetih godina 20. veka objavljujući prve tekstove u studentskom listu ‘Indeks’ u Novom Sadu“.

 

Ističe da je karijeru televizijskog novinara otpočeo u RTS-TV Novi Sad, u kojoj je radio od 1992. do 2000. godine.

 

Od oktobra 2000. bio je urednik i voditelj političkih emisija koje su emitovane na televizijama „Jesenjin”, „Melos” i „Most” u Novom Sadu, a od januara 2017. do danas je urednik emisije „Geopolitika“ na Novosadskoj televiziji.

 

„Pored više stotina televizijskih intervjua, objavio je pet knjiga: „Suočavanja-izabrani razgovori“ (2003), „Trenutak istine“ (2006), „U tamnom srcu epohe“ (2010), „Rat za duše ljudi“ (2011) i „Misliti prostorno“ (2021). Sarađivao je u Večernjim novostima, Pečatu, Novom standardu, Vidovdanu i drugim novinama i internet portalima. Njegovi prikazi objavljeni su u Letopisu Matice srpske, u kojoj je od 2011. zaposlen na poslovima redaktora u Srpskom biografskom rečniku“, piše u biografiji.

 

Dodaje da je od 2016. autor ciklusa tribina „Razgovori o geopolitici“, koje se jednom mesečno održavaju u Kulturnom centru Novog Sada.

 

U biografiji priloženoj Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije dodao je i da je kratko, samo mesec dana, od decembra 2004. do janaura 2005. bio šef Kancelarije za informisanje gradonačelnika Novog Sada i predsednik Upravnog odbora TV „Apolo“ (u januaru 2005. podneo je ostavku). A od maja 2006. do jula 2011. bio je saradnik za informisanje u JGSP “Novi Sad”.

 

„Od avgusta 2011. do danas zaposlen u Matici srpskoj, na poslovima višeg stručnog saradnika u okviru projekta ‘Srpski biografski rečnik’, jednog od kapitalnih projekata Matice srpske i naše nauke. Obavljao je i niz drugih odgovornih funkcija izvan novinarske profesije. Od septembra 2000. do decembra 2002. radio je u PJ Saveznog ministarstva i unutrašnje trgovine u Novom Sadu, na poslovima saveznog tržišnog inspektora. Od juna 2013. godine član je Komisije za predstavke i predloge Skupštine grada Novog Sada. Bio je 2015. učesnik Dvanaestog međunarodnog Sveslovenskog Sabora u Moskvi, od juna 2018. godine član je Upravnog odbora ‘Beogradskog foruma za svet ravnopravnih’. Podržao je više društvenih inicijativa za zaštitu porodice i privatnosti građana“, piše u biografiji.

 

Početkom 2013. postao je član Treće Srbije.

 

Dve i po godine kasnije, u julu 2015, bio je jedan od sedamnaest isključenih i aktivnih članova te stranke koji su uputili javno pismo predsedniku partije Miroslavu Paroviću, u kome su naveli da je njegova odluka o odstranjivanju pojedinih članova nevažeća.

 

Pre članstva u Trećoj Srbiji bio je potpisnik više peticija Pokreta „Dveri“. U oktobru 2012. podržao je njihovu inicijativu za ukidanje autonomije Vojvodine.

 

Godinu dana ranije podržao je i peticiju Dveri „protiv održavanja gej-parade u srpskoj prestonici“.

 

Posle izbora 2016. i promene pokrajinske vlasti, novo rukovodstvo RTV Vojvodine smenilo je više urednika i voditelja, a protiv takvog poteza pobunio se deo zaposlenih na RTV Vojvodine, koji je organizovao ulične proteste pod nazivom „Podrži RTV“. Ubrzo je organizovan kontramiting, čiji je učesnik bio i Vukašinović.

 

Vukašinović je krajem 2016. postao član Upravnog odbora Studentskog kulturnog centra Novog Sada (SKCNS).

 

Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabran je 20. maja 2021. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi