Veljanovski: Telekom ne može da bude vlasnik nijednog medija koji ima u mreži

Ko je većinski vlasnik televizije Arena sport?

„Telekom Srbija je vlasnik, to može da se vidi iz APR-a. Mi smo akcionarsko društvo i poslujemo u skladu sa zakonom o privrednim društvima, a ne u skladu sa zakonom o javnim preduzećima. Ozbiljna i velika razlika, ko hoće da razume morao bi da ima u vid u ta dva zakona. Što se tiče vlasništva nad medijima, mi imamo uredno registrovane kanale u Republičkoj agenciji za elektronske medije. Sad moram reći, za razliku od vašeg vlasnika, koji kompletnu produkciju drži u Srbiji, a navodno vodi svoje kanale kao prekogranične kanale i ne plaća udruženjima zaštitu autorskih prava“, rekao je direktor Telekoma Predrag Ćulibrk.

Preko Telekoma država može da bude vlasnik nekih kanala i to je zakonito, u skladu za Zakonom o javnom informisanju?

Ćulibrk: To je zakonito. Siguran sam.

Struka je, ipak, sigurna u suprotno. Da Telekom kao vlasnik kanala Arena sport ignoriše zakon o javnom informisanju, ali i zakon o elektronskim medijima. Ti dokumenti su jasni – pravno lice, čija su sredstva u celini ili delom u javnoj svojini, odnosno čiji je osnivač Republika Srbija, ne može pružati medijsku uslugu, što Telekom, čiji je država većinski vlasnik, ipak čini.

„U ovom slučaju je dakle potpuno jasno da Telekom ne bi mogao da bude vlasnik nijednog medija koji se nalazi u njegovoj mreži, da bi na to pre svega trebalo da reaguje REM, da primeni zakon striktno. Znači, oni bi morali da ostanu bez toga. Ja se sećam da je u momentu kada je pravljen taj Zakon, jer i sam sam učestvovao u izradi Zakona, bilo dosta pritisaka da se to omogući upravo zbog toga što je tada bio rezon da Telekomu treba obezbediti da može da ima svoje kanale jer treba jednoga dana dobro da se proda. Dakle, to nije evropski standard i to nije ni po našem zakonu“, rekao je profesor FPN Rade Veljanovski.

Zašto do sada nije i hoće li reagovati pitali smo Regulatorno telo za elektronske medije. Za sada, REM, ćuti.

Tagovi

Povezani tekstovi