Veranu Matiću uručen orden Saveznog krsta

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib uručio je danas Veranu Matiću orden Saveznog krsta za zasluge na lenti kojim ga je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer odlikovao zbog 30 godina duge karijere u medijima, humanitarnih i drugih društveno-korisnih aktivnosti, saopštio je Fond B92.

Šib je istakao da je Matićevo dugogodišnje angažovanje u oblasti slobode medija, ljudskih prava, sporazumevanja i pomirenja među narodima „izuzetno impresivno“ i dodao da je njegov „životni motiv zalaganje za pomirenje i mir“.

 

Šib je kazao da se dodelom ordena Matiću odlikuje „novinar i filantrop koji je stekao velike zasluge za slobodu medija, bezbednost novinara, te objektivno i profesionalno medijsko izveštavanje, čije se veliko socijalno angažovanje i uporno zalaganje za suočavanje s prošlošću i za pomirenje među ljudima ovog regiona može označiti kao izvanredno“.

 

Matić je nakon primanja ordena naglasio da „trenutno živimo u vreme pesimizma i negacionizma kao rezultata kriza koje globalno u nizovima doživljavamo“ i dodao da „nikada kao danas nije bilo važno da se angažujemo pozitivno, nastojeći da se stvori prostor za optimizam“.

 

On je napomenuo da je dobijao priznanja za profesionalni rad, novinarstvo, hrabrost i pojedina dostignuća, ali da u ovom priznanju „kao da je pogođena ideja vodilja“ koju praktikuje čitavog života, „da teži da sve što radi nekome pomaže i da promoviše vrednosti dobrote, dobročinstva, a protiv mržnje i zla“.

Tagovi

Povezani tekstovi