Veruju svojim medijima

Ona je najviše pominjana – njoj se veruje i najviše i najmanje, uticaju na njenu uređivačku politiku su i najveći i najmanji – procenili su učesnici istraživanja javnog mnjenja organizovanog u junu, a čiji rezultati su juče predstavljeni u Medija centru.
– Visoko poverenje, od čak 66 odsto, u svoj glavni medij pomalo je neočekivano, ali dobro. To je kao i u životu. Veruje se informaciji koju da dobar prijatelj – rekla je Svetlana Logar iz “Stratedžik marketinga”. – Ukupno 62 osto ispitanika zadovoljno je, koliko-toliko, informacijama koje dobija iz medija.
Na pitanje da li postoji kontrola informacija, 18 odsto odgovorilo je odrično, isto toliko da kontrola postoji samo za informacije od državnog značaja. Njih 28 odsto smatra da kontrola postoji, ali nije velika, a 26 procenata anketiranih tvrdi da su u velikoj meri informacije kontrolisane. I to najviše zbog političkih pritisaka vlasti na uređivačku politiku kuće. Na listi onih koji pokušavaju da kontrolišu medije prednjače političari uopšte, pa onda vlada, zatim tajkuni, organizovani kriminal i međunarodna zajednica. A informacije koje se pokušavaju sakriti od javnosti su, smatra većina učesnika ankete, finansijske malverzacije političara i tajkuna.
Televizije prednjače i kada je reč o poverenju, ali i nepoverenju građana. Prva je TV B 92, sa 44 odsto ispitanika koji joj veruju i 25 koji ne veruju, sledi “Pink”, sa odnosom 35:27, i RTS sa 35 odsto vernih gledalaca i 30 odsto onih koji nemaju poverenja u javni servis.


I. M.

Tagovi

Povezani tekstovi