Veselo je u Čačku na sedam frekvencija

 – Vojvodina je pretvorena u informativnu “crna rupa”, jer su nekim radijima, poput Apatina i Bačke Topole, koji su emitovali programe i na jezicima nacionalnih manjina, oduzete frekvencije. Time su građani višenacionalne Vojvodine uskraćeni za svoja elementarna prava na informaciju, koja im Ustavom Srbije i Satutom Vojvodine pripadaju – rekao je Čubranović gostujući na Radio Apatinu.


Za više od šest decenija postojanja, tvrdi on, DNV ne pamti takav medijski mrak u Vojvodine kakav je izazvala RRA.
– Radio Subotici je oduzeta regionalna frekvencija i jedva dodeljena lokalna. U Zrenjaninu, koji je posle Novog Sada pokriva najveću teritoriju Vojvodine, dodeljene su dve regionalne frekvencije, po jedna za televiziju i radio, i tek nakon pritiska javnosti se razmišlja o dodatnom konkursu za još dve frekvencije. Nezadovoljni su i žitelji Vršca, te zaposleni u Radio Futogu i Radio Fruškoj gori – dodaje Ćubranović i apostrofira da je za to vreme Čačak dobio čak sedam frekvencija.
RRA se pri dodeli lokalnih i regionalnih frekvencija nije držala ni sopstvenih pravila, pa o njoj treba da raspravlja i Skupština Vojvodine, smatra Čubranović i najavljuju razgovore sa Bojanom Kostrešom. Raspodela frekvencija razbuktala je i nezadovoljstvo ljudi iz medija, koji zbog sumnjivih privatizacija masovno ostaju bez posla.


– U Srbiji je 2.5000 novinara ostalo bez posla, honorarci nisu prijavljeni i rade na crno, a trudnička bolovanja se ne priznaju – kaže sekretar DNV. On se vajka da su žurnalisti uvek pisali o drugima, a nikad o sebi. – Da se na birou rada našlo 2.500 „belih mantila“ ili prosvetara, po ulicama bi već „radile“ pištaljke – kaže Čubranović.


J. Prelčec

Tagovi

Povezani tekstovi