Veštačka inteligencija je „prilično glupa“, kaže zvaničnik kompanije Meta

slika: canva
slika: canva

Postojeći modeli veštačke inteligencije su „prilično glupi“, kaže Nik Kleg, predsednik odeljenja za globalne poslove kompanije Meta, u čijem je vlasništvu društvena mreža Fejsbuk.

Kleg, inače bivši zamenik premijera Velike Britanije, kaže da „drama oko veštačke inteligencije ide korak ispred tehnologije“.

Postojeći modeli su „daleko“ od faze gde veštačka inteligencija ima autonomiju i misli sopstvenom glavom, čega se pojedini pribojavaju.

„Zapravo su poprilično glupi“, rekao je za program BBC tudej.

Kleg je govorio za BBC povodom saopštenja kompanije Meta da će besplatno objaviti Llama 2, jezički model otvorenog koda.

Veliki jezički modeli su platforme koje pokreću čet botove kao što je ČetGPT, tako što koriste velike baze teksta da pogode sledeću reč u nizu, objasnio je.

Kako je dodao, upozorenja naučnika da bi veštačka inteligencija mogla da dovede do izumiranja ljudi odnosi se na modele kakvi je još ne postoje.

Odluka kompanije Meta da Llama 2 učini dostupnim u komercijalne svrhe i za istraživanja, podelila je mišljenja u tehnološkoj zajednici.

Na izvestan način, kompanija je na to prisiljena – Llama 1, prva generacija modela, procurila je na internet samo nedelju dana od objavljivanja.

Objavljivanje proizvoda je dobro poznata taktika u tehnološkom sektoru, jer omogućava besplatno prikupljanje velike količine podataka za testiranje.

To pomaže u pronalaženju grešaka i uvođenju poboljšanja.

To je veoma moćan alat i rizici postoje, dodao je Kleg.

Znamo da su prethodne generacije čet botova korišćene za širenje govora mržnje, dezinformacija, kao i da su davale štetne sugestije.

Da li je zaštita dovoljno jaka da spreči zloupotrebe, i šta će Meta učiniti ako nije?

Zanimljivo je i što je Meta odlučila da se u ovom poduhvatu udruži sa Majkrosoftom, koji je do sada uložio milijarde dolara u veštačku inteligenciju otvorenog koda, kao što je Čet GPT.

Tagovi

Povezani tekstovi