Vesti na lični zahtev

Time je oboren rekord koji je B92 postavio svega nekoliko sedmica ranije, na dan posle prvog kruga predsedničkih izbora, kada je sajt B92 posećen sa 206.285 jedinstvenih IP adresa. – U vreme oko izbora, prosečna poseta se zadržala na oko 150.000 dnevno, a to je više nego što je, recimo, bio apsolutni rekord prošle jeseni, objašnjava u razgovoru za Danas urednik info sekcije b92.net, Veljko Popović.
Upravo je informativni segment i najposećeniji deo B92 portala, najsloženije medijske strukture na srpskom govornom području svetske Mreže, a koja obuhvata strane posvećene radijskom i televizijskom programu matične kuće, transkripte najgledanijih, odnosno najslušanijih emisija, segmente posvećene kulturi, sportu, muzici… Mada je posetiocima sajta u svakom segmentu na raspolaganju prostor za komentar vesti ili drugih sadržaja, carstvo interakcije su Devedeset dvojkin Blog i Forum.
– Moram priznati da je i nas zatekao tako brz rast dnevne posete, iako smo planirali bum u vreme važnih političkih i velikih sportskih događanja – objašnjava Popović. – Ono što nas je, međutim, potpuno zateklo je pravi bum nove forme koju smo uveli na sajt – video prilozi – koji se na B92 pojavljuju posredstvom YOUTUBE servisa. U danima protesta zbog nezavisnosti Kosova stranica B92 na YOUTUBE portalu porazila je po poseti i stranice globalnih televizija, tipa BBC, CNN, Al Jazeera, pa čak i NBA stranicu i to posle All Star vikenda. Razloga za ovako veliku posetu je više. Realno gledano, Internet je medij koji doživljava novi talas ekspanzije, što je posebno primetno u zemljama u kojima kultura korišćenja Interneta još uvek nije na visokom nivou. B92.net, kao najstariji srpski portal, svoju reputaciju i poverenje gradi godinama. Verujemo da smo tokom prethodnih burnih godina čitavim generacijama prerasli u naviku, međutim posebno nas raduje činjenica da nas rado posećuju i nove generacije korisnika Interneta – ističe sagovornik Danasa.
– Internet je veoma pogodno mesto za zloupotrebe i prevare. Imali smo slučajeve ne tako davno da je jedan sajt, koji izgledom i adresom namerno podseća na B92, svesno plasirao lažne vesti na koje su se „upecali“ drugi mediji u zemlji, čak i mnogi u regionu koji su lažnu vest preneli pozivajući se na B92. Problem je što su vaša prava u takvim slučajevima u Srbiji prilično nezaštićena, a sa ovakvim stepenom funkcionisanja pravosuđa najčešće se uopšte i ne isplati slučajeve predavati sudovima – ocenjuje Veljko Popović.
– Iako se za Internet misli da je neregulisan, to je zapravo najregulisanije „mesto“ na svetu – kaže Jelena Surčulija, konsultant za medijsko pravo i član Savetodavnog odbora Programa za uporedno medijsko pravo i politiku (PCMLP) Pravnog fakulteta Univerziteta u Oksfordu. – Gotovo svaka država ima neki zakon koji se odnosi na Internet. S obzirom na to da je Internet dostupan sa bilo koje tačke na planeti, postavlja se pitanje nadležnosti država, posebno kada je u pitanju nedozvoljeni sadržaj. Na primer, govor mržnje regulisan je Krivičnim zakonom u Nemačkoj i primenjuje se i na Internet, dok je u Americi isto takvo izražavanje potpuno slobodno. Zbog toga sve češće dolazi do međudržavnih sporova vezanih za sadržaj na Internetu, jer postoje mnoga pitanja na koja moderno Internet pravo često nema jasan odgovor, baš zbog političkih, kulturnih, religijskih i drugih razlika među državama. Ono što Srbiju čeka jeste usaglašavanje propisa sa standardima Saveta Evrope i Evropske unije vezane za nove medije. I to je posao kojem treba što pre vrlo ozbiljno pristupiti – konstatuje Surčulija.
– Ekspanzija građanskog novinarstva u „tradicionalnim medijima na Internetu“ dogodila se 7. jula 2005. posle terorističkog napada u Londonu, kada je BBC na svom zvaničnom web portalu objavljivao slike i snimke koje su slali građani, a značajnu ulogu imali su i blogovi. Kod nas se to prvi put desilo kada je eksplodiralo skladište municije u Paraćinu, jer su online mediji mnogo pre tradicionalnih objavili prve slike i video snimke, a vrhunac se desio za vreme poslednjih nemira povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kada su amaterski snimci događaja snimljeni mobilnim telefonima stavljeni na web portale i obišli svet – kaže Jelena Surčulija.
Veljko Popović podseća da su se prve generacije korisnika b92.net, upravo zahvaljujući interaktivnosti sajta okupljale kao specifična „web zajednica“ srodnih političkih opredeljenja. – Danas se i dalje dešava da pojedine važne informacije inicijalno dobijemo od naših čitalaca. Primera radi, kada je izbio požar u novosadskom hotelu Putnik usred noći, bilo je veoma teško naći fotografiju. Jednostavno, nije bilo ničega na agencijama, a naša ekipa kasno je stigla na lice mesta. Na sajt smo postavili poziv čitaocima da šalju svoje amaterske fotografije i vrlo brzo smo imali celu stranu punu kvalitetnih fotografija čitalaca sajta. U perspektivi planiramo još veće prisustvo čitalaca na sajtu B92. Interakcija, konkretno komentari na vesti, predstavlja i određeni merač rejtinga za određene teme koje B92 pokreće i, na neki način, proveru ispravnosti kursa koji smo po određenom pitanju zauzeli – kaže urednik info-sekcije B92.net.


Milica Jovanović

Tagovi

Povezani tekstovi