Vibova nagrada Jovanu Zafiroviću

Foto: Politika
Foto: Politika

Priznanje koje se sastoji od plakete sa Vibovim likom, povelje i novčane nagrade dodeljeno je dvadesetpetogodišnjem satiričaru na svečanosti u „Politici”.

Jovan Zafirović, dvadesetpetogodišnji satiričar, aforističar i pisac, ovogodišnji je dobitnik Vibove nagrade lista „Politika” za 2021. godinu, koja se od 1995. dodeljuje najboljem mladom satiričaru. Priznanje koje se sastoji od plakete sa Vibovim likom, povelje i novčane nagrade  je na svečanosti u „Politici” Zafiroviću uručio Marko Albunović, v. d. glavnog i odgovornog urednika našeg lista.

 

Ovogodišnji laureat istakao je da je Vibova nagrada najveće priznanje koje mladi satiričar može da dobije, samim tim što se zna da su dosadašnji dobitnici ove nagrade neki od vodećih satiričara u Srbiji – Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović… Zafirović je nakon toga, kako se moglo očekivati, jezikom satire objasnio važnost stvaralaštva satiričara.

 

Zafirović je najpre ispričao priču o požaru i golubu koji je pokušao da vodom iz svog kljuna ugasi taj požar, a onda je pojasnio i suštinu te metafore.

 

– E pa satiričari su ti koji rečima, kao golub iz priče kapima vode, pokušavaju da gase požar u zemlji, koji imaju svoj stav. Satiričari nisu protiv pojedinca, društva, politike, nego su protiv izopačenosti koje su plod moralnog i duhovnog posrnuća. I sve to nam govori na kojoj su strani, na strani istine, pravde i slobode. Na strani vrlina. Na radost srpske knjiženosti i na tugu naroda, po svemu sudeći za satiru nema zime – istakao je ovogodišnji laureat koji je na kraju pročitao još jednu priču i nekoliko satira u vezi sa svevremenskim temama kao što su moral, politika, ljudska svakodnevica…

 

Govoreći o ovogodišnjem laureatu Vibove nagrade Aleksandar Čotrić, književnik i član žirija, naveo je da Zafirović, poreklom iz Gnjilana, osim aforizama piše i poeziju i priče za decu.

 

– Po godinama je mlad, ali stvara kao zreo i iskusan autor. Njegovi aforizmi poostaju sve značajniji deo njegovog opusa. Fokus Zafirovićevog satiričnog stvaralaštva je na društvenim nepravdama, socijalnim razlikama, hipokriziji, raskoraku između obećanog i ostvarenog. Piše o problemima mladih, o njihovom iseljavanju, o korupciji u raznim društvenim oblastima… Umešno i beskompromisno ispisuje komentare koji su i aktuelni i vanvremenski, konkretni, opšti, ozbiljni i humorni. I zabavni i opominjući. On je vesnik novog talasa u srpskoj satiri koji se oslanja na tradiciju prethodnika, ali koji u tematici, formi, stilu i sadržaju donosi i nešto novo, drugačije, sveže – objasnio je Čotrić zašto je žiri jednoglasno odlučio da ovogodišnji laureat bude Zafirović, autor koji objavljuje u „Politici”, „Večernjim novostima”, „Enigmatici”, „Etni”… Mladi aforističar i pisac je autor i zbirke rodoljubive poezije „Tri božura”, knjige priče za decu „Šta ćeš da budeš kada porasteš” i poezije za decu „Dragi dnevniče”, podsetio je Čotrić.

 

Predsednik žirija, književnik i književni kritičar Vitomir Teofilović podsetio je da je Vladimir Bulatović Vib bio pripadnik prve plejade naših posleratnih velikih satiričara.

 

– Iako napisani pre više decenija, neki čak pre pola stoleća, Vibovi aforizmi aktuelni su i danas. Premda ima i izvanrednih čisto misaonih aforizama, sazdanih od apstraktnih imenica – čovek, istina, pravda… većina Vibovih aforizama je scenična i narativna.To su prave mikropriče sa dramskim nabojem – ukazao je Teofilović.

 

U najužem izboru za ovogodišnju Vibovu nagradu osim Zafirovića bile su još Esma Sarić iz Sarajeva i Radojka Draganić iz Nikšića. U žiriju koji je o laureatu odlučivao uz Teofilovića i Čotrića bili su i Dragutin Minić Karlo, predsednik Sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije, Aleksandar Apostolovski, kolumnista „Politike”, i Slobodan Simić, književnik.

 

Tagovi

Povezani tekstovi