Da li o Svetlani Ražnatović treba da se piše i govori

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Epizoda „Srpska majka“ u okviru serijala „Junaci doba zlog“, posvećena ulozi u društvu pevačice Svetlane Cece Ražnatović, biće emitovana večeras na N1 i pored pokušaja advokata folk pevačice da spreči njeno emitovanje, potvrdila je za Cenzolovku direktorka produkcije JSP Jovana Polić. Ona pretnje zabranom i tužbom vidi kao zastrašivanje, dok bi otkazivanje emisije značilo da nema novinarstva, a samim tim ni demokratije.

„To što je Svetlana Ražnatović zaštitila svoj lik, delo i žig ne znači da niko ne bi trebalo da piše i govori o njoj“, ocenila je za Cenzolovku Vida Petrović Škero, članica Saveta za štampu i bivša predsednica Vrhovnog suda, posle najave folk zvezde da će biti „prinuđena da pokrene odgovarajuće sudske postupke“ ukoliko na Televiziji N1 bude prikazana emisija „Srpska majka“ iz serijala „Junaci doba zlog“.

 

Audio i video produkcija JSP, koja proizvodi serijal, ranije je saopštila da se kao razlog za otkazivanje emisije navodi da su dosadašnji junaci serijala prikazani u lošem svetlu, „kao zli“, te da Svetlana Ražnatović nije političarka, „već estradna umetnica iza koje stoji višedecenijska karijera i obožavatelji iz regiona“.

 

„Činjenica da je zaštitila svoje ime nije dovoljan razlog za otkazivanje emisije, to nije poenta zaštite“, objašnjava Petrović Škero. „Ona može podneti tužbu u smislu da u emisiji postoje elementi koji bi zaista vređali njenu ličnost, dakle nešto što bi bilo protivno Zakonu o javnom informisanju i medijima. To jest, ona uvek može podneti tužbu, ali je pitanje da li će ona biti pravno osnovana.“

 

Petrović Škero: Građanka Ražnatović i ne zna šta će biti emitovano

 

Sagovornica Cenzolovke ističe da ona u ovom trenutku ne može znati da li Svetlana Ražnatović ima bilo kakve podatke o sadržaju emisije. Ona ih, kako kaže, kao građanka nema, kao što je ni drugi televizijski gledaoci još nemaju.

 

„Da li se radi o faktima, činjenicama, nečemu što navodi na javnu diskusiju o javnim postupcima osobe o kojoj je emisija, ili je napravljena na takav način da ima problematičnih elemenata? To je veliko pitanje. U ovom trenutku mi to ne možemo znati. Verujem, međutim, da će kolegijum autora proceniti situaciju“, smatra Vida Petrović Škero.

 

„Ono što mogu da kažem jeste da ukoliko se nešto zaista loše i netačno napiše o vama, onda ni eventualna tužba ne mora značiti satisfakciju, o kome god da se radi. Šta će vam značiti naplata štete od, na primer, 100.000 dinara, ako ono što je objavljeno o vama ima nesagledive posledice po vaš život, odnose s ljudima, na to kako vas posmatraju prijatelji, rodbina.“

 

U međuvremenu, advokat Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja, izjavio je da je jedna od osnovnih društvenih uloga novinara da istražuju ulogu, uticaj i delovanje javnih ličnosti u društvenom životu, kao i da se ovde radi o pokušaju da se zastraše autori serijala „Junaci vremena zlog“.

 

Polić: Ne bavimo se njenom pevačkom karijerom

 

Direktorka produkcije JSP Jovana Polić potvrdila je za Cenzolovku da će emisija „Srpska majka“, koja je postala „sporna“ i pre nego što se pojavila na ekranima, biti emitovana u redovnom terminu (danas u 20 sati).

 

„Sama emisija nije sporna, ali postalo je sporno sve ovo što se u vezi s njom događa poslednjih nekoliko dana. Potencijalno otkazivanje značilo bi da ne postoje mediji, da ne postoji novinarstvo, a sami tim da nema ni demokratije“, smatra Polić.

 

„Kad jednom ograničite medijske slobode, uništili ste i demokratske principe. Možete zabraniti nešto što ugrožava nečiju bezbednost, integritet ličnosti i tako dalje. Ali ne postoji nijedna socijalno inteligentna osoba koja bi pomislila da je u redu zabraniti emisiju.“

 

U produkciji JSP podsećaju i na to da se oni u emisiji ne bave estradnom karijerom pevačice, već „činjenicom da se supruga paravojnika sa haške optužnice i sama sa kriminalnom prošlošću, i posle svega oseća toliko moćnom“.

 

„Ali ako ne znate ni šta je sadržaj, onda taj pokušaj ne samo da je apsurdan i bezobrazan nego ga ja doživljavam i kao pretnju. Da, ja ovo učitavam kao jednu vrstu pretnje. Ne direktnu, u smislu ugrožavanja moje fizičke sigurnosti. Oni vam ovde prosto kažu: ‘Objavite, pa ćemo videti. Tužićemo vas, rebnućemo vas na sudu, uzećemo vam ogromne pare’.“

 

Jovana Polić ističe da se pokušaj zabrane i pretnja tužbom događaju u kontekstu u kojem su slučajevi zastrašivanja novinara uobičajeni.

 

„Vrlo je važno istaći porast pretnji, pritisaka i napada na novinare. To je ono što međunarodne novinarske organizacije vrlo dobro vide kada kažu da u Srbiji nema medijskih sloboda i demokratije. Baza podataka NUNS-a pokazuje da su 2013. godine, kad se Srpska napredna stranka praktično ustoličila na vlasti, bila 23 slučaja napada, da bismo 2019. došli do 119, a 2020. do čak 189 napada. U ovoj zemlju dozvoljeno je napasti novinare, pa to sebi može dozvoliti i neka devojka s kriminalnom prošlošću“, zaključuje sagovornica Cenzolovke.

Tagovi

Povezani tekstovi