(VIDEO) Obezbeđenje Linglonga ponovo sprečavalo novinare da rade svoj posao

Foto: Youtube Printscreen
Foto: Youtube Printscreen

Radnici obezbeđenja fabrike automobilskih guma u izgradnji Linglong u Zrenjaninu ponovo su ometali novinare u pokušaju da snime prilog u blizini tog gradilišta. Nakon što su u maju pokušali da spreče TV ekipu iz Holandije da snimi izjavu aktiviste Gađanskog preokreta Ivana Živkova, ista „dobrodošlica“ ispred Linglonga juče je sačekala i novinara NewsMax Adria Željka Veljkovića.

Radnici obezbeđenja u uniformama i bez legitimacija izašli su na javnu površinu, ispred gradilišta fabrike, i stali ispred kamere NewsMax Adria u nameri da spreče TV ekipu da radi svoj posao.

 

Osim svojim telima, snimanje su pokušavali da spreče i raširenim jaknama, a sve vreme su i sami snimali novinarsku ekipu svojim mobilnim telefonima.

 

Prethodno je ekipa NewsMax Adria ispred fabrike uspela da snimi izjavu aktiviste Građanskog preokreta Ivana Živkova koji za N1 kaže da mu se juče činilo da se neće ponoviti neprijatne scene koje su se dogodile kada je prošlog meseca govorio za holandsku televiziju.

 

“Ovaj najzanimljiviji i najzabrinjavajući deo se dogodio nakon mog odlaska”, kaže Živkov i dodaje da mu se čini da je prisustvo novinarske ekipe iznenadilo radnike na gradilištu, jer je juče u Zrenjaninu padala kiša i verovatno nisu očekivali da će se pojaviti neko sa kamerama da nešto snima.

 

Govoreći o incidentu koji se dogodio u maju, Živkov kaže da je bilo vrlo neprijatno.

 

“Shvatio sam da Kinezi ubeđuju Holanđane da ne mogu da snimaju, dok su im Holandađni objašnjavali da uzimaju izjavu od građanina sto metara dalje od gradilišta. Izgledalo je u jednom trenutku da su Kinezi to shvatili, ali kad sam počeo da dajem izjavu, jedan od njih je uskočio između mene i kamere, i to se ponavljalo dva ili tri puta pre nego što smo uspeli da snimimo prilog”, priseća se Živkov.

 

Sagovornik N1 ocenjuje i da je razlog za takvo postupanje to što radnici obezbeđenja u Linglongu verovatno dolaze iz “nižih marginalnih slojeva” i kulture azijskih despotija gde se odluke vlasti ne dovode u pitanje.

 

“Drugi razlog je što izostaje reakcija naših institucija, a i očigledno nisu angažovali nikog za usluge odnosa sa javnošću. Svako bi im rekao da šalju ružnu sliku o svojoj kampaniji, mnogo bolje bi im bilo da je izašao neki predstavnik menadžmenta i rekao da je sve u redu, da će fabrika biti lepa i da će zaposliti ljude”, ukazuje Živkov.

 

Podseća i da je građevinski inspektor nedavno utvrdio da Linglong bespravno gradi na 47.000 kvadratnih metara u Zrenjaninu, ali da je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj potom izdao građevinsku dozvolu kojom je pokušao, tvrdi Živkov, da pravno pokrije nelegalne radove.

 

Zbog toga je Građanski preokret Upravnom sudu podneo prijavu protiv Pokrajinskog sekretarijata.

 

Rešenje o građevinskoj dozvoli je, prema njegovim rečima, nelegalno jer nije dočekana prethodna odluka o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, niti je investitor imao kompletnu dokumentaciju, odnosno nije pribavio uslove za zaštitu prirode.

 

Živkov je pozvao javnost u Srbiji da se trgne, jer izgradnja fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu nije samo lokalni problem, već “gigantska investicija” koja, prema njegovoj oceni, ugrožava poljoprivredno-prehrambeno područje.

Tagovi

Povezani tekstovi