(VIDEO) Tabloidi zamenili Belivuka Srebrenicom na naslovnim stranama

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U Bosni i Hercegovini danas su na snagu stupile dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina. Jedni su zadovoljni, drugi oštro negoduju. A srpski dnevni listovi bliski vlastima već danima ovu temu ne skidaju sa naslovnih strana.

Tema broj jedan u Srbiji stiže iz Bosne. Barem ako je suditi prema naslovnicama prorežimskih tabloida, koje poslednjih dana izgledaju ovako.

 

„Ja bih rekao da je ovo krunski dokaz, još jedan u nizu, da to uopšte nisu tabloidi, jer tabloidi se inače u razvijenom svetu ne bave temom ratnih zločina, a ove odštampotine koje se prodaju na kiosku a imaju izgled novina nisu novine. Zapravo zato i postoje da bi na jedan senzacionalistički način podržavali crno belu sliku i zapravo zavaravali javnost svojim toksičnim načinom pisanja i tako produbljivali mržnju“, kaže Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV.

 

Sve je počelo kada je objavljeno da će u BiH biti donete dopune Krivičnog zakona, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

 

„Udareno je u srž te velikosrpske politike koja se zapravo bazira na tome da vi veličate ratne zločince, da negirate genocid i da na tome istrajete, dopingujući narod već treću deceniju“, smatra Dragan Bursać, kolumnista iz Bosne i Hercegovine.

 

Niko to sa strane ne radi, osim političara u Republici Srpskoj i Srbiji, dodaje on.

 

„Ako to oduzmete, vi gubite moć, i vaši tabloidi gube moć, nemaju o čemu da pričaju, nemaju kako da polarizuju narod. I to je okosnica svega. A druga stvar je naravno što vi kada uvedete zakon, ako negirate bogami ćete dobiti i po džepu“, naveo je Dragan Bursać.

 

I tako su Veljko Belivuk i ekipa skoro pali u drugi plan. Iako su bili omiljena tema tabloida mesecima, sa pominjanjem uloge koju su u čitavoj priči imali Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin, Informer i ostali listovi su izgleda zaključili da je bolje baviti se Srebrenicom. Ima li onda govora o tome da je reč o pukom skretanju pažnje javnosti?

 

„Mi već desetu godinu prisustvujemo jednom ‘mirnodopskom’ sprovođenju onoga što je Ratko Mladić radio od ’92. do ’96. tokom opsade Sarajeva pod parolom ‘raspameti’. Dakle mi prisustvujemo raspamećivanju, jer javnost u Srbiji je i raspamećena i na žalost oguglala ne samo na sve te silne afere, već je na dobrom putu da se moralno idiotizuje zahvaljujući takvom propagandnom spinu“, ističe Dinko Gruhonjić.

 

Dolivanje ulja na vatru danas je nastavio ministar Vulin, govoreći o tome da uvek i na svakom mestu u BiH pita ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i šta se dešava sa istragom.

 

Tagovi

Povezani tekstovi