Više od 60 novinara ubijeno u Gazi: Nikad u istoriji profesija nije doživela takav masakr

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U ratu koji je počeo napadom Hamasa na Izrael, kao ni u jednom sukobu do sada, jezivu tragediju civila podelili su i novinari, fotografi i svi medijski radnici čiji je posao da izveste javnost o tome šta se dešava

„Nikada u novijoj istoriji profesija nije doživela takav masakr u tako kratkom vremenskom periodu – ‘journacide’ (novinarocid, prim.ur). Najmanje 60 novinara ubijeno je od 7. oktobra, kada je Hamas izvršio smrtonosni napad na Izrael, na šta je izraelska vojska krvavo odgovorila u Pojasu Gaze, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

 

IFJ, krovna svetska organizacija novinara, koja predstavlja više od 600.000 članova, najavila je da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) za zločine počinjene nad novinarima u Pojasu Gaze.

 

Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) već je posetio Ramalu 2. decembra, gde ga je predsednik Palestinskog novinarskog sindikata (PJS) Naser Abu Baker upoznao sa tragičnom situacijom u Gazi i na Zapadnoj obali za novinare i podsetio na dve prethodne žalbe Međunarodnom krivičnom sudu koje su IFJ i PJS podneli u aprilu 2022. i septembru 2022 godine.

 

„Potreba da se posveti pažnja zločinima nad novinarima u Zapadnoj obali i Gazi ne može biti jasnija. Palestinskim novinarima i onima koji cene svoj rad potreban je jasan signal da ih međunarodno pravo štiti i da će se primenjivati i na one koje su oduzeli toliko života”, poručio je Baker.

 

Međunarodna federacija novinara je druga uticajna međunarodna mreža koja će podneti krivičnu pritužbu za ubistva novinara u poslednjem sukobu Izraela i Hamasa, a nakon što su Reporteri bez granica (RSF) to učinili 1. novembra ove godine.

 

„Biće to dug proces, kao što je i sa druge dve već podnete žalbe. Ali naša je dužnost da to uradimo, za žrtve i njihove porodice. Angažman Karima Kana je od vitalnog značaja. Predugo se činilo da ICC ima vremena za druge sukobe, ali ne i za ovaj. Nadam se da će sastanak ubrzati proces istrage po pritužbama koje su prethodile aktuelnoj krizi, kao i užasnih događaja koji su se desili u Gazi od 7. oktobra”, ističe u razgovoru za Cenzolovku Entoni Belandžer, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ).

 

On dodaje i da je ovo „dobar trenutak da se istakne da Ujedinjene nacije moraju usvojiti Konvenciju IFJ za zaštitu i bezbednost novinara”.

 

NAPADI, PRETNJE, CENZURA

 

Osim dokumentovanja najtežih zločina nad novinarima, CPJ je objavio i listu „različitih incidenata targetiranja novinara dok su obavljali svoj posao u Izraelu, Gazi i Zapadnoj obali”. Lista uključuje i slučajeve 19 hapšenja novinara, kao i veliki broj napada, pretnji, sajber napada i cenzure.

 

 

Istrage Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) pokazale su da je od 7. oktobra do 3. decembra ubijen najmanje 61 novinar i medijski radnik, 54 palestinska, četvoro izraelskih i troje libanskih novinara. Prema podacima CPJ, 11 novinara je povređeno, a troje se vode kao nestali. Više od 14.800 ljudi je stradalo na palestinskim teritorijama Gaze i Zapadne obale i oko 1.200 u Izraelu.

 

„Novinari su civili koji obavljaju važan posao u vreme krize i ne smeju biti meta zaraćenih strana. Mnogi su izgubili kolege, porodice i bežali tražeći sigurnost u situaciji u kojoj nema utočišta ili izlaska”, rekao je Šerif Mansur, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Severnu Afriku, podsetivši na ogromnu žrtvu koju novinari podnose da bi izveštavali o ovom sukobu.

 

„Ne brinite, neće da boli”

 

U ratu koji je počeo napadom Hamasa na Izrael, možda kao ni u jednom sukobu do sada, jezivu tragediju civila podelili su i novinari, fotografi i svi medijski radnici čiji je posao da izveste javnost o tome šta se dešava.

 

Fotografije umotanih tela prekrivenih plavim pancir prslucima sa znakom „press” česte su uvom ratu. Među duboko potresnim slikama i snimcima u etru su i oni na kojima novinari u rukama nose svoju mrtvu decu, stradalu dok su oni obavljali posao, izveštavali javnost.

 

Osmoro članova porodice fotoreportera Jasera Kudiha (Yasser Qudih) ubijeno je 13. novembra kada su četiri projektila pogodila njihovu kuću u južnoj Gazi, saopštila je agencija Rojters. Kudih je preživeo napad.

 

Članovi porodice novinara Vaela el Dadoua stradali su kada je 13. oktobra bombardovan izbeglički kamp Nuserait.

 

„Da li osetimo bol ili samo umremo odjednom?” To je pitanje na koje novinarka Al Džazire na engleskom Jomne Elsajed mora da odgovara svojoj deci. Ona sa porodicom živi i izveštava iz Gaze. Kroz suze bi im odgovorila: „Ne brinite, neće da boli.”

 

„Ranije smo im govorili, ne brinite, biće sve u redu. Sada im govorimo, ne brinite, zajedno smo. Ako umremo, umrećemo zajedno. Smrt je postala realnost sa kojom živimo čekajući kada i kako će se dogoditi”, ispričala je Jomne Elsajed.

 

Noćna mora 

 

Entoni Belandžer, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ), nedavno je posetio Ramalu. Zapitao se da li je gore od onog što je video i čuo moguće.

 

“Sitacija je toliko loša da se pitam da li je gore moguće. Potreban nam je trajni prekid vatre kako bi civili mogli da prežive, a takođe moramo da dozvolimo stranim novinarima da uđu u Gazu. Ali ovo je početak dugog perioda nedoumica i krize, jer je gotovo sve uništeno”, kaže Belandžer za Cenzolovku i insistira:

 

„Važna je solidarnost svih novinara sveta pred onim što se može opisati samo kao masakr.”

 

IFJ je u saradnji sa Uneskom u Gazu poslao pancir prsluke, šlemove, medicinske setove za prvu pomoć, eksterne baterije, obezbedio kuću u Kan Junisu. Sve to, prema brojnim svedočenjima novinara, nije ni blizu bilo dovoljno da pruži zaštitu u ovom ratu.

 

„Osim vitalnih aspekata, koji su od suštinskog značaja, i katastrofalne ekonomske situacije i na Zapadnoj obali i u Gazi, pristup informacijama za palestinske građane je ogroman problem. Mnoge medijske zgrade su uništene i više nema uslova za izveštavanje. Palestina je prava noćna mora, pogođene su generacije, društvo je potpuno uništeno. To je strašno”, zaključuje Belandžer.

 

Izvor: Cenzolovka

Tagovi

Povezani tekstovi