VJT naložio formiranje predmeta zbog izjave novinara Srđana Škora o Danilu Vučiću

Slika: N1
Slika: N1

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Prvom osnovnom javnom tužilštvu da formira predmet i ispita da li u navodima S.Š. ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, izvršenog na štetu predsednika Republike Aleksandra Vučića i njegove porodice.

 

Kako je Tanjugu rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, naloženo je da se pribavi snimak emisije emitovane na televiziji KTV u kojoj je S.Š. u subotu izneo sporne navode u vezi sa predsednikom i njegovim sinom, kao i da se preduzmu druge odgovarajuće radnje u cilju davanja ocene da li u tim navodima ima elemenata krivičnog dela.

 

Pomenuta emisija zrenjaninske televizije KTV snimljena je u studiju koji se nalazi na opštini Palilula.

 

Novinar Srđan Škoro je u emisiji KTV rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohijiu, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.

 

Ministar zapretio sankcijama i KTV-u

 

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je da „najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove“ novinara Srđana Škora, koji je, prema njegovim rečima, „pozvao na javni linč“ Danila Vučića.“

 

S tim u vezi, Ministarstvo pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim zabrinjavajućim slučajem, a samo će bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti“, saopšteno je iz Ministarstva.

 

U saopštenju se navodi i da je „emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima“, a posebno članovi kojima se zabranjuje govor mržnje i koji štite dostojanstvo ličnosti.

 

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, a posebno onaj uperen protivu dece“, navodi se u saopštenju.

 

„Nastavak takvih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan“

 

Ministarstvo je pozvalo „pojedina sredstva javnog informisanja koja u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima“.

 

„Eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan na propisima predviđen način“, ističe se u saopštenju.

 

Ministarstvo je najavilo da će „svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanje odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka, i pozvalo sva sredstva javnog informisanja „da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije“.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi