Vlada Slovenije žalila se Savetu Evrope na medije u svojoj zemlji

Kako prenosi Hina, dopis slovenačke vlade Savetu Evrope reakcija je na ocene više međunarodnih novinarskih institucija kojima su se slovenački novinari žalili da ih nova vlada i njoj bliski mediji napadaju i vređaju zbog kritičkog pisanja o radu vlade i reakcijama na korona krizu.

Na takve pritužbe reagovala je i komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja MIjatović rekavši da se novinarima ni u takvoj situaciji ne sme ograničavati rad.

Društvo novinara Slovenije (DNS) navelo je da stavovi izneti u pismu SE, kao i tvrdnje da u Sloveniji nema pluralizma u medijima i da su oni pristrasni i kleveću novu, desnu koalicionu vladu u kojoj dominira Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, održavaju samo ideološke stavove te stranke.

DNS u saopštenju dodaje da je nanesena šteta i državi jer SDS „blati ugled Slovenije u inostranstvu“.

„Slovenija je već 30 godina demokratska država s medijskim tržištem na kojem postoje različite anomalije, ali je tvrdnja da novinari vode nekakav ideološki rat protiv premijerove stranke i trenutne vlade vrhunac paranoje“, ističe se u saopštenju novinarskog udruženja.

Ukazuje se takođe da su „etički standardi većine slovenačkih novinara uporedivi ; s onima u zapadnim demokratijama, za razliku od medija koji su posredno ili neposredno povezani sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše“.

„To su mediji koje izdašno finansiraju mađarske kompanije, koji se ne drže demokratskih etičkih standarda nego sprovode kampanje sramoćenja svih koji se ne slažu s politikom premijerove stranke, manipulišu činjenicama i šire netoleranciju prema onima koji drukčije izgledaju ili drukčije misle“, navodi se usaopštenju DNS.

U pismu vlade, koje je objavljeno na internet stranicama Saveta Evrope, posebno se govori o javnom televizijskom servisu (RTV Slovenija) kao neosvojivoj tvrđavi starih rukovodećih kadrova, rastrošnoj i preglomaznoj ustanovi s malo kvalitetnog programa čije se izveštavanje ocenjuje kao pristrasno.

Generalni direktor javne televizije Igor Kadunc saopštio je da je „kritika s ciljem uticaja ja na uređivačku politiku od interesnih grupa ili čak vladinih predstavnika nedopustiva“ i da je reč o „pokušaju uticaja na samostalnost i nezavisnost javnog medija“.

Direktor agencije STA Bojan Veselinovič, koji se uz druge pominje u vladinom dopisu Savetu Evrope kao jedan od „starih“ kadrova iz bivšeg režima, naveo je da je na to mesto postavljen nakon javnog konkursa. na kom nije bio jedini kandidat, u vreme kada je premijer bio Borut Pahor, sadašnji predsednik Slovenije od koga očekuje da se o tvrdnjama iz vladinog pisma Savetu Evrope i sam oglasi.

Kako su preneli slovenački mediji, nezadovoljstvo zbog slanja dopisa Savetu Evrope izrazili su i neki Janšini politički partneri u vladi, tvrdeći da su za to pismo saznali iz medija i da se tome na vladi nikad nije raspravljalo, što unosi nepoverenje među stranke u vladajućoj koaliciji.

Opoziciona stranka Socijalnih demokrata (SD) najavila je da će pokrenuti raspravu o sadržaju pisma u parlamentu i tražiti odgovornost ministra spoljnih poslova Anžeta Logara. Stranka Ljevica (L) razmišlja o zahtevu za opoziv ministra, iako je u međuvremenu iz vlade stiglo pojašnjenje da dopis nije upućen iz samog ministarstva, koje je zaduženo za međunarodnu komunikaciju, nego ga je Savetu Evrope poslao vladin ured za komunikacije (UKOM).

Tagovi

Povezani tekstovi