Vlada Srbije: Kurir obmanuo javnost

Vlada je ocenila kao „kukavički čin“ odbijanje Kurira da objavi demanti ministra finansija Dinkića i da nastavi objavljivanje teksta čiju je autentičnost odbacila Bezbednosno-informativna agencija (BIA), saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

„Kurir je navodni izveštaj nazvao zajedničkim delom Vojne i državne bezbednosti, ali nije želeo da objavi ni odgovor ministra odbrane (Prvoslava Davinića) u kome se navodi da Dinkić ‘nikada nije bio, niti jeste predmet interesovanja Vojne bezbednosne agencije“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, objavljen je „pamflet za koji će Kurir morati da odgovara, jer je prepun kleveta i laži, koje već više godina lansiraju (Dinkićevi) protivnici, uplašeni uvođenje reda i finansijske discipline“.

Vlada je ohrabrena uključivanjem tužilaštva sa zahtevom za prikupljanje potrebnih informacija o autentičnosti Kurirovih navoda, i očekuje da će nadležni organi preduzeti sve zakonom predviđene mere.

„Vlada je naglasila da „sa nestrpljenjem očekuje i reagovanje novinarskih udruženja i poslenika“.

Dinkić je od šefa BIA Radeta Bulatovića u odvojenim pismima 19. maja tražio objašnjenje da li postoje dokumeti ili podaci službenika DB o bilo kakvim osnovanim sumnjama da je 2002. godine kao guverner Narodne banke „počinio neko krivično delo, zloupotrebio položaj ili imao sumnjive kontake sa inostranim i domaćim zvaničnicima ili državljanima“.

„Molim Vas da ukoliko ne postoji nikakav tajni izveštaj ili sumnja da sam počinio neko krivično delo, jasno i nedvosmisleno saopštite činjenice o tome, kako bih mogao da preduzmem odgovarajuće pravne korake za zaštitu sopstvenog profesionalnog i ličnog integriteta“, naglasio je Dinkić.

Bulatović i Davinić su pismeno odgovorili da ne postoje nikakvi tajni izveštaji o Dinkiću niti je on bio predmet kontrole ovih službi.

U prvom nastavku tekstova pod naslovom „Dosije Dinkić“ objavljenom u petak, Kurir je pozivajući se na izveštaj DB i Vojne bezbednosti izneo niz optužbi na račun Dinkića, navodeći, između ostalog, da je u svojstvu guvernera NB 2002. godine dobio „100.000 evra od uvozničkog lobija, a svoju funkciju je koristio za finansiranje svoje stranke G17 plus“.

Tagovi

Povezani tekstovi