Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama

vlada_srbije

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o elektronskim komunikacijama radi unapređenje poslovnih uslova u Srbiji i podsticanja investicija, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT).

 

Predlog zakona u skladu je sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacijama (KOD) idodatno unapređuje zaštitu građana.

 

Neke od novina koje donosi taj zakon su obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu radi kvalitetnije i raznovrsnije usluge krajnjim korisnicima.

 

To će, kako je navedeno, uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima.

 

Predlog zakona predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će povećati sigurnost građana koji će imati mogućnost da ovu registraciju obave i onlajn na jednostavan način i izbegnu čekanje u redovima.

 

Rad na ovim zakonskim rešenjima uključio je predstavnike više od 20 državnih organa, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, Saveta stranih investitora, Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji, i stručnjake iz privrede.

Tagovi

Povezani tekstovi