Vlahović se izvinio i nudio ostavku

– I pored činjenice da nema odgovornosti MIP, mandat ministra stavio sam na raspolaganje premijeru i predsjedniku Skupštine i od njih sam dobio povjerenje da nastavim svoj posao – rekao je Vlahović na konferenciji za novinare.
Crnogorska Vlada ne stoji iza dokumenta Analiza medija u Crnoj Gori, iskreno žalim i izvinjavam se u onom dijelu objektivne odgovornosti zbog mogućih shvatanja povodom konstatacija iz tog inkriminisanog teksta koji su kod vas mogli da se jave, kazao je Vlahović obraćajući se novinarima.
– Ja zbog toga žalim i upućujem izvinjenje. Oni koji će, nadam se, shvatiti o čemu se radi, volio bih da to izvinjenje prihvate – rekao je Vlahović, odbijajući da otkrije autora spornog teksta „zato što se to kosi sa mojim moralnim principima i načelima po kojima pokušavam da se ponašam, drugo, zato što sam dao riječ u tom kontekstu i treće – zato što je u cijeloj priči jedino autor pozvan da to kaže“.
Opozicione stranke zatražile su ostavku ministra Vlahovića, nazivajući analizu skandaloznim scenarijem, a najavile su i skupštinsku raspravu o tom dokumentu.
– Skandalozni scenario MIP-a o stavljanju pod kontrolu medija u cilju realizacije nezavisnosti je vjerna slika vladavine, dobijanja izbora i održavanja na vlasti posljednje diktature u Evropi – smatra Božidar Bojović, predsjednik SNS.
U poplavi raznih reagovanja niko se nije zapitao da li su ocjene o dijelu crnogorskih medija tačne. Svi traže da se sazna ime autora sporne analize, da bi se, vjerovatno, sa njim „demokratski“ obračunali.
– Za svakog novinara ono što se u dokumentu navodi kao prigovor trebalo bi da bude kompliment, jer je distanca u odnosu na vlast osnovna obaveza novinara. Takvi komplimenti u ovom trenutku nas ne raduju, jer naslućujemo da iza toga stoji perfidna namjera da se svaka kritika vlasti protumači kao suprotstavljanje ideji nezavisnosti i da se opet proizvode državni neprijatelji – kaže Snežana Nikčević, urednica Prvog programa Televizije Crne Gore.
Premijer Milo Đukanović izjavio je da sporni dokument ne treba dovoditi u vezu sa Vladom i da nema potrebe da se identifikuje autor analize. Premijer je kazao da Vlada vodi politiku potpune slobode medija i da je pretjerano spornu analizu zvati fašisoidnom.
Agencija MINA saopštila je da će bojkotovati aktivnosti ministra Vlahovića i tužiti autora Analize, koji je, prema njenim nezvaničnim saznanjima „autor skandaloznog izvještaja jedan crnogorski novinar, ujedno i dobar drug(arica) Miodraga Vlahovića“.


Veseljko Koprivica

Tagovi

Povezani tekstovi