Vlasnik Radija S majka Zorana Anđelkovića

Prema rečima Dragane Dojčinović, direktorke i glavne urednice Radija S, Socijalistička partija Srbije bila je do 2003. vlasnik ove stanice, koja sada ima nacionalnu pokrivenost, ali je nakon toga ovaj radio privatizovan. Sadašnji osnivač mu je preduzeće AS Medija, čiji je vlasnik Ljubinka Anđelković. Dojčinović je u subotu, odgovarajući na pitanje članova Saveta RRA, negirala da Radio S ima vezu sa SPS i da Zoran Anđelković utiče na uređivačku i finansijsku politiku ove stanice.
– Nismo bili omiljeni tom režimu. To je neverovatno, ali je tako – objašnjavala je Dojčinović odnos SPS prema Radiju S. Na konstataciju članova Saveta da ova stanica nije bila dotaknuta represivnim merama koje su u vreme vlasti socijalista trpeli drugi mediji, ona je odgovorila: „Nismo imali velike smetnje, ali ni pomoć i podršku režima“.
Propitivana je i vlasnička struktura Radija Indeks, kome je do 1999. osnivač bio Beogradski univerzitet, a sada je u vlasništvu četiri fizička i tri pravna lica. Najveći vlasnički ulog od 88 odsto ima direktor Zoran Mihajlović, koji je i predsednik Asocijacije profesionalnih emitera Srbije. Po jedan procenat vlasništva imaju glavni i odgovorni urednik Milorad Roganović, zatim Blagoje Popovski i Suzana Nikolić. Po tri odsto vlasništva imaju i tri agencije – Agitprop, Reklama i AS program. Mihajlović je izneo zanimljivu konstataciju da je Indeks „piratski radio koji radi po zakonu“. On je najavio da će ova stanica ostati urbana i negirao vezu sa radikalima. Mihajlović je međutim potvrdio da je sa predsednikom Saveta RRA Nenadom Cekićem u prijateljskim odnosima i da su zajedno radili na nekadašnjem Radio Indeksu.
Vlasnik sedmog saslušanog od devet kandidata za nacionalni radio, stanice Roudstar je Branivoje Lazović, inače vlasnik kompanije Euro Luks Petrol. Glavni i odgovorni urednik ovog radija Vladimir Čeh najavio je početno ulaganje od 500 hiljada evra, ako Roudstar dobije dozvolu za nacionalno pokrivanje i dodao da će program biti prilagođen ljudima koji putuju. Predstavnici Sigme FM, čiji vlasnik do 49 odsto je kiparska Sigma, koja se kandiduje i za nacionalnu televiziju, najavili su ulaganje od milion i po evra. A predstavnici TDI radija, koji je vlasništvo Miloša Krdžića, najavili su investiciju od 400 hiljada evra, sa kalkulacijom da će program biti ekonomski isplativ tek za nekoliko godina. Za danas je najavljen razgovor za pokrajinske radio i televizijske frekvencije, a za utorak sa predstavnicima londonske CME za nacionalnu televiziju.


J. L.


 

Tagovi

Povezani tekstovi