Vlasnik se povlači, dotacija nema

Privatizacija najstarijeg informativnog preduzeća u ovom delu Srbije, u okviru kojeg, uz istoimeni list, posluju još TV i Radio Kraljevo sa oko 80 zaposlenih, biće najverovatnije – poništena. Zaposleni su zatečeni ovom naprasnom odlukom, a vlasnik je, doznajemo, „priznao“ da više ne može finansijski da izdrži, jer Kraljevčani „nisu ispunili obaveze prihvaćene pre privatizacije.“
Kupac Dragica Tomić, naime, 5. septembra Agenciji za privatizaciju podnela je zahtev za sporazumni raskid kupoprodajnog ugovora i to posle samo 10 meseci vlasništva iza kojeg, zapravo, je – novosadski biznismen Ostoja Tegeltija.
Za takvu nameru formalnog kupca i stvarnog vlasnika, zaposleni u Ibarskim novostima, međutim, saznali su tek krajem minule nedelje i to nezvanično, a potom su od Agencije zatražili i dobili – potvrdu.
– Zatečeni smo! Samo pre nekoliko dana razgovarali smo kako da prevaziđemo neke poslovne probleme, a već danas moramo da razmišljamo o novom početku. Nažalost, zbog ove, verovatno propale privatizacije mi smo opet tamo gde smo i bili, samo bez dotacija iz budžeta, što znači u još težoj materijalnoj situaciji – kaže Dragan Rajičić, direktor i glavni urednik Ibarskih novosti.
Sada je ponovo na potezu agencija koja će, najverovatnije, kupcu ostaviti dodatni rok za ispunjenje ugovornih obaveza. To će, međutim, samo produžiti agoniju u kojoj se kraljevački novinari nalaze već duže vreme. Oni su ogorčeni na doskorašnjeg vlasnika, pa su članovi Sindikata „Nezavisnost“ uputili prošle nedelje otvoreno pismo predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću, tražeći da se privatizacija njihovog preduzeća preispita i raskine.
– Zaposleni se spremaju za sve vidove sindikalne borbe i sudski proces kako bi naplatili zaostale zarade koje im po kupoprodajnom ugovoru i zakonu o radu pripadaju – kaže se u sindikalnom pismu. Vlasnik ih je, međutim, preduhitrio pa se, ionako teška situacija u sve tri redakcije Ibarskih dodatno iskomplikovala.


Miloš Milišić

Tagovi

Povezani tekstovi