Vlast i opozicija o medijima iza zatvorenih vrata, negoduju udruženja novinara

Dok vlast svakodnevno ističe da su mediji u Srbiji slobodni, a opozicija tvrdi suprotno, ni sama novinarska udruženja nemaju jedinstven stav oko toga da li treba da prisustvuju sastanku vlasti i opozcije na kojima su upravo mediji glavna tema. Tako iz Udruženja novinara Srbije neće otići niko, jer smatraju da ceo sastanak mora da bude otvoren za javnost. 

„Smatramo da je novinarima svih redakcija potrebno da bude omogućeno da prate sastanak vlasti i opozicije na temu medija i da oni mogu da imaju mogućnost da posle tog sastanka pitaju šta ih zanima i da znaju šta su ti učesnici rekli na sastanku“, kaže Vladimir Radomirović iz Udruženja novinara Srbije.

I u Nezavisnom udruženju novinara smatraju da je neophodno da svi znaju šta se dešava na sastanku, ali su doneli odluku da učestvuju samo u delu sastanka koji je otvoren za javnost.

„Gde ćemo zajedno sa predstavnicima civilnog društva predstaviti neke svoje stavove, svoje zahteve, primedbe. S druge strane odluka je da ne učesstvujemo u zavtorenom delu sastanka zato što je naš stav da se o medijskim slobodama ne može govoriti iza zatvorenih vrata“, rekao je Svetozar Raković iz NUNS-a.

Iako je jedan od zahteva opozicije već mesecima da se njihov glas čuje i na Javnom servisu, predsatvnici RTS-a i RTV-a nisu ni pozvani na sastanak. Milan Antonijević, jedan od organizatora, ističe da će sve primedbe i predlozi biti prosleđeni i javnom servisu.

„Ne treba praviti format u kom se bilo ko pravda zbog neke situacije, već da govorimo o nalazima organizacija, samim mogućnostima za određene promene, a da dijalog sa Javnim servisom nije nužno da se na taj način otvori“, kaže Antonijević.

U UNS-u ističu da će Javni servisi biti jedna od tema.

„Tako da je potrebno da i oni budu uključeni u sve što se govori. Ako uslov UNS-a da bude svima omogućeno izveštavanje bude prihvaćen, u našoj delegaciji biće neko od predstavnika UNS-a i NUNS-a“, kaže Radomirović.

Ko god bude bio prisutan, svi učesnici znaju kakvo je stanje u medijima, poručuju iz NUNS-a.

„Činjenica je da presdatvnici vlasti, posebno, ali i predstavnici opozicije znaju stavove novinarskih udruženja, nisu im nepoznati ti stavovi“, kaže Raković.

Ukoliko se stavovi novinarskih udruženja i organizatora ne približe, sastanak u ponedeljak, po rečima Rakovića biće – feleričan. A još nije poznato ni to da li će se na sastanku uopšte pojaviti i predstavnici Saveza za Srbiju.

Tagovi

Povezani tekstovi