Vlast ne preza ni od čega da bi se sačuvala

Nema mesta za slobodu mišljenja i govora i zato je zaista lepo biti u Šapcu, gradu koji oseća potrebu za dijalogom, drugačijim mišljenjem i željom da ugosti ljude koji imaju drugačije stavove od onih koje izriče zvanična propaganda – ukazao je za Danas Nedim Sejdinović, novinar i književnik, učesnik višednevnog programa pod nazivom „Zona Novog Optimizma“, koji se od 28. do 1. organizuje u Šapcu.

Sejdinović konstatuje da do pre nekoliko godina nije verovao da će u Šabac ići sa osećajem da dolazi u slobodan grad, u nadi da će se njegov sindrom proširiti i na druga mesta i gradove u Srbiji.

– Veliki je uspeh ostati slobodan u ovako teškoj situaciji u kojoj se vrši neka vrsta medijskog nasilja nad političkim protivnicima i onima koji misle drugačije. To je terenski, rudarski posao, koji podrazumeva direktnu komunikaciju sa građanima, s jedne, i prepoznavanje građanskih vrednosti, s druge strane – ukazuje on.

Sejdinović pritiske vlasti na medije deli na one klasične, kao što su sprečavanje finansiranja medija iz državnih sredstava, zloupotreba inspekcijskih i drugih službi za pritisak na medije, kao i polukriminalne strukture, za šta kao primer daje južni Banat, gde se, kako kaže, koriste razne metode pritiska na medijske slobode, a paralelno forsiraju i finansiraju lokalni tabloidi, koji se na najstrašniji način obračunavaju sa političkim protivnicima i oponentima.

– Postoji obrazac po kome se povećava broj pretnji smrću koji se upućuju novinarima a za koje je kriva vlast. Prvo vas neki predstavnik izvršne ili zakonodavne vlasti u skupštini targetira, prozove, nazove neprijateljem društva, izdajnikom i špijunom. Potom vas se dokopaju tabloidi i posle te male kampanje vi postajete meta napada – kazao je Sejdinović. On je dodao da je u jednom momentu, u roku od dva dana, dobio više od 1.000 pretnji i uvreda, a „pretnje se nisu dogodile spontano“.

– Prete uglavnom stranački botovi, ali ima i onih koji samoinicijativno uteruju neku vrstu „pravde“. Kada odete na profil čoveka koji vam uputi najstrašnije pretnje i uvrede, koje pristojan čovek ne bi ponovio ni pod navodnicima, i vidite njegovu sliku sa trogodišnjim detetom kako se smeška, to su zaista jezive stvari – konstatovao je Sejdinović i primetio da kada se na meti pretnji nađu predstavnici izvršne vlasti, policija i tužilaštvo reaguju odmah.

To, prema njegovom mišljenju, govori o postojanju vrlo jasnih dvostrukih aršina, ali i vođenju kampanje izazivanja straha protiv političkih neistomišljenika, sa željom za demoralisanjem koje vodi u autocenzuru.

– Smatram da je ovo društvo u proteklih sedam godina u mnogo aspekata otišlo unazad i da će nam trebati jako puno vremena da se iz toga iščupamo. Biće nam potreban jedan dug period oporavka, jer onome što se brzo uništi treba puno vremena da se ponovo izgradi. Bez ozbiljne pomoći Zapada u medijskoj i drugim sferama, teško da ćemo moći da se oslobodimo ove vlasti koja ne preza ni od čega da bi se sačuvala. Nedostaje nam i politička artikulacija velikog gneva kod dobrog dela građana – ukazao je Sejdinović.

On je konstatovao da je jedna od tajni uspeha vladavine Aleksandra Vučića upravo u tome što je uspeo da korumpira jedan deo građanskog društva Srbije, koji je ranije stvarao impuls vrednosti na kojima počiva građansko društvo.

Vučić može da ugrozi stabilnost u regionu

Sejdinović je primetio i to da vlast Aleksandra Vučića dobija jako veliki broj kritika, ne samo od strane Evropske komisije nego i od brojnih međunarodnih organizacija i institucija, i da zato doživljavamo pad na mnogim listama. „Podsetimo samo da je prema izveštaju ‘Fridom hausa’ Srbija sa liste slobodnih, prešla na listu delimično slobodnih zemalja. Dolaze veoma negativne ocene i Vučić sve više biva prepoznat kao neko ko može da ozbiljno da ugrozi stabilnost u regionu“, ukazuje Nedim Sejdinović.

Tagovi

Povezani tekstovi