Vlast plašila ljude da naše novine prenose koronu

Koliko god da je teško medijima koji rade na republičkom nivou moram da istaknem da je nama na lokalu mnogostruko teže.

Skrajnuti sa očiju šire javnosti izloženi smo pritisku lokalnih političkih moćnika, bliskih republičkoj vlasti, koji ne biraju sredstva i način kako bi ugasili javnu reč a nas, i kao medij i kao novinare, zbrisali sa lica zemlje.

Hajka protiv Podrinskih vodi se već nekoliko godina, a kako se približavaju izbori sve je izraženija i „zlokobnija“. Ako smo u proteklim godinama nekako uspevali da se nosimo sa pretnjama koje su pojedinci iz redova stranke sa republičke vlasti upućivali Podrinskim, ali i novinarima lično, od uvođenja vanrednog stanja pretnje su se drastično povećale.

Već 20. marta na Fejsbuk profilima osoba za koje osnovano tvrdimo da ih administriraju lica iz stranke koja je na vlasti u Republici, pojavljuje se poruka koje je uzbunila građane sledeće sadržine:

„Mole se Šapčani da besplatne primerke Podrinskih novina ne uzimaju zbog mogućnosti da su iste kontaminirane virusom korona.

Ćerka vlasnika, urednika, čega već, Podrinskih novina je pre tri dana doputovala sa odmora (plaćenog iz gradske kase projektom ‘lični pratilac’) iz Nizozemske i trenutno je u kućnom karantinu i do izlaska iz istog ne znamo da li je Isidora, od milošte nazvana Kiki, zaražena, pa bi samim tim zarazu mogla preneti na oca, koji bi istu mogao preneti zaposlenima u redakciji Podrinskih a oni svima vama koji od Hanibala ili uzmete primerak, ili vam primerak stavi u poštansko sanduče. Vodite računa o sebi i svom zdravlju.“

Na Fejsbuk profilu koji, sa sigurnošću tvrdimo, administrira v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac, Vujković M. Branko, uz ovu poruku je dodato da se na papiru virus korona zadržava do pet dana i da građani budu pažljivi.

Tog četvrtka Podrinske nisu izašle. Podneli smo krivičnu prijavu Javnom tužilaštvu, ali ni do dana današnjeg nemamo nikakav odgovor.

Međutim, od tog trenutka na Podrinske se ustremilo sve ono blisko republičkoj vlasti što u Šapcu postoji, ali i neki beogradski portali, i počinje brutalan obračun sa nama.

Poverenik GO, vladajuće republičke stranke i narodni poslanik, dr Boban Birmančević, podnosi krivučnu prijavu protiv Podrinskih i kolumniste Hanibala Kovača, a Vujković M. Branko podnosi seriju tužbi Savetu za štampu žaleći se na neke reči u našim tekstovima koje je izvukao iz konteksta uz bezbroj neistina i spinovanja.

Uporedo sa tim na njihovim društvenim mrežama, onim botovskim ali i zvaničnim, kojima koordinira Vujković M. Branko, v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje, počele su da pljušte salve uvreda:

– Podrinske = ološi, zlo, plaćenici, bitange, lešinari… Ali ima leka i za njih!

– Ali idiot veka ćerka preplaćenog vlasnika Podrinskih Ivana Kovačevića… Ovo joj ne treba zaboraviti.

– Kaže smradina Kovačević…

– Koliki ljigavac i zao čovek može da bude dokaz je ovaj Kovačević iz Podrinskih…

– Kad dođemo na vlast, nećemo im oprostiti…

Ali bilo je i onih u kojima nam se preti da će nam neko polomiti i ruke i noge…

Iako smo svesni vremena u kome živimo i da su pravosudne institucije u rukama vladajuće stranke želimo ovim putem, i na ovaj način, da vama i javnosti skrenemo pažnju na jedan mali deo problema sa kojima se suočavamo. Ali i na činjenicu da šabački funkcioneri vladajuće stranke u Srbiji na sve načine, u Šapcu, pokušavaju da ugase slobodu medija, javnu reč i istinu. I da su im Podrinske na meti za odstrel.

Autor je glavni i odgovorni urednik Podrinskih iz Šapca

Tagovi

Povezani tekstovi