Voditi računa o svakoj izgovorenoj reči

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pozvala je sve učesnike u javnom prostoru da vode računa o svakoj izgovorenoj reči.

„Ovo se naročito mora imati u vidu u periodu u kome nam predstoji predizborna kampanja, koja je nažalost, uobičajeno vreme kada se o tome mnogo manje vodi računa. Ovom prilikom pozivamo političare da se uzdrže od bilo kakvih neodmerenih izjava koje mogu imati posledice na sveukupnu atmosferu u društvu. Posebno se mora obratiti pažnja na to kako se svi akteri u javnom životu odnose prema medijima i novinarima jer i najmanji napad na novinare može da predstavlja potencijalnu opasnost za ugrožavanje njihove lične bezbednosti“, navodi se u saopštenju Radne grupe za bezbednost novinara.

 

Od suštinskog je značaja, dodaje se, da mediji poštuju pravila profesije i da novinari u svom svakodnevnom radu poštuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima dok pružaoci javnih medijskih usluga treba da poštuju odredbe Zakona o elektronskim medijima.

 

„Poštujući slobodu uređivačke politike svakog medija, Radna grupa poziva sve medije da povedu računa o načinu na koji izveštavaju, načinu na koji se govori o svim akterima u javnom životu, te da se uzdrže od svake vrste uvredljivog sadržaja i da poštuju dostojanstvo svakog pojedinca. Radna grupa u postpunosti poštuje samostalnost i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije i duboko verujemo da proaktivno delovanje ove institucije može pozitivno uticati na medijske aktere da sa posebnom pažnjim vode računa o poštovanja svih zakona i propisa“, ističe se u saopštenju.

 

Dodaje se da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smatra ovu temu veoma važnom zbog čega je, na današnjem onlajn sastanku, inicirala da se kroz podršku OEBS i drugih međunarodnih partnera organizuje tematska sednica upravo kako bi skrenula pažnju na ovo izuzetno važno pitanje.

 

K. Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi