Vojin Radovanović: U ovoj zemlji se svašta radi „za primer”, novinari su tako i ubijani

Foto: Danas
Foto: Danas

Neadekvatno reagovanje tužilaštva i policije ohrabruje one koji misle da je u redu pretiti novinarima zbog tekstova koje objavljuju, kaže novinar Danasa Vojin Radovanović, kome je na Instagramu poručeno: „Tebe treba ubiti za primer.” Voleo bi da država efikasnije kažnjava napadače „za primer” svima koji misle da je u redu pretiti novinarima

„Tebe treba ubiti za primer gle kakav si”, poručio je nepoznati pošiljalac sa naloga „Selidbeiprevozz“ preko Instagrama Vojinu Radovanoviću, novinaru Danasa, pošto je on podelio saopštenje Udruženja novinara Srbije (UNS), koje je bilo nezadovoljno zbog neadekvatnog reagovanja tužilaštva posle napada na Radovanovića mesec dana ranije.

 

UNS je zbog ove pretnje podneo prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje je kasnije uzelo izjavu od Radovanovića.

 

Radovanović za Cenzolovku kaže da mu nimalo nije prijatno kada pročita da mu neko poručuje da bi ga trebalo ubiti „za primer“ i da je bizarno da pretnja dolazi kao reakcija na saopštenje UNS-a koje protestuje zbog toga što policija mesec dana nije pozvala svedoka prethodnog napada.

 

„U ovoj zemlji se novinarima svašta nešto u prošlosti radilo, za primer. Bili su i ubijani, pa neka od tih ubistava do danas nisu rasvetljena“, kaže Radovanović.

 

UNS u saopštenju piše da policija, koja po nalogu tužilaštva sprovodi istragu, ni nakon mesec dana nije saslušala predloženog svedoka koji je prisustvovao napadu na Radovanovića.

 

Policija je, dva dana nakon objavljivanja ovog saopštenja, ipak pozvala svedoka.

 

Na beogradskom splavu „Šlep”, krajem juna, nepoznati muškarac uhvatio je Radovanovića za rame, obratio mu se imenom i rekao da radi za „plaćenički medij Danas”. Kada je novinar pokušao da mu skloni ruku sa ramena, napadač ga je odgurnuo. Veći incident su sprečile osobe u njegovom društvu.

 

„Neadekvatno reagovanje nadležnih, tužilaštva i policije, ohrabruje razne ljude koji misle da je u redu   pretiti novinarima zbog posla kojim se bave, zbog tekstova koje objavljuju“, smatra Radovanović i dodaje da bi voleo da nadležni efikasnije privode pravdi napadače na novinare, kako kaže – „za primer“ drugima koji isto tako misle da je u redu napadati i pretiti novinarima.

 

Govoreći o tome da li ga, kao mladog novinara, pretnje obeshrabruju, Radovanović kaže da ga ponekad inat motiviše da nastavi da se bavi ovim poslom, te kaže da neće bežati od nekih tema.

 

„Koliko god se čovek oseti ugroženim zbog pretnje koju dobije ili zbog nekog napada, ne znam šta ljudi koji prete misle da će postići. Da li žele da prestanem da se bavim svojim poslom? Neću.”

 

Radovanović kaže da je svestan značaja koji novinarstvo ima za društvo, za ljude sa kojima deli gradski prevoz „iako oni to često ne razumeju“.

 

Radovanović ističe da solidarnost kolega nije izostala, ali kaže i da „solidarnosti treba da bude što više“.

Tagovi

Povezani tekstovi