Vojvođanski ombudsman upozorava na emisije koje promovišu nasilje

On je upozorio i državne organe na ugrožavanje prava dece koja su izložena primerima nasilnog ponašanja u emisijama poput „Američkog rvanja” koje se prikazuje na televiziji Foks. „Iako u najavi emisije gledaoci dobijaju poruku da ne pokušavaju da izvode prikazane egzibicije, primećeno je da deca školskog uzrasta primenjuju rvačke zahvate viđene u ovim emisijama”, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.
On je podsetio na opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera koji je donela Republička radiodifuzna agencija na osnovu Zakona o radiodifuziji, u kome su jasno naznačene obaveze koje su emiteri dužni da poštuju. „Osim obaveze da posebno najave ili označavaju programe koji mogu ugrožavati decu i omladinu, emiteri ne smeju da emituju materijale koji deluju štetno u vaspitnom, obrazovnom, zdravstvenom ili higijenskom smislu, kao ni sadržaje koji podstiču nasilje”, navodi se u saopštenju.
Teofilović je apelovao na elektronske medije koji emituju tu vrstu programa da se pridržavaju obaveza iz kodeksa ponašanja emitera ili da te emisije emituju u periodu od ponoći do šest sati, kada deca i omladina ne bi trebalo da prate televizijski program.
Pokrajinski ombudsman je uputio zvaničan dopis Republičkoj radiodifuznoj agenciji, medijima koji emituju takve sadržaje i Republičkom savetu za prava deteta.
Savet Republičke radiodifuzne agencije je prošle nedelje odlučio da pozove predstavnike televizije Foks na izjašnjavanje zbog emisije „Američko rvanje”.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi