Vrhovni sud nije odobrio prisluškivanje novinara Cvijića

Naš list je u oktobru prošle godine objavio da su Redakciji stavljeni na uvid dokumenti iz kojih se jasno vidi da je tajna policija pratila i prisluškivala novinara Vuka Cvijića tokom juna 2001. godine. U tom periodu, šef Resora državne bezbednosti bio je Goran Petrović (zamenik Zoran Mijatović), dok je načelnik Sedme uprave – koja se, između ostalog bavi ovim stvarima – bio Milorad Bracanović.


S druge strane, odgovor Vrhovnog suda još nije dostavljen Nezavisnom udruženju novinara Srbije koje je takođe zahtevalo tu informaciju, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare predsednik udruženja Nebojša Bugarinović.


On je najavio da će ukoliko odgovor izostane, Udruženje postupiti u skladu s Zakonom o dostupnosti informacija i zahtevati odgovor preko poverenika za informacije i ostalih institucija.
Predmet je, saznajemo, već gotovo dva meseca u Okružnom tužilaštvu koje bi trebalo da odluči da li će u vezi sa prisluškivanjem biti podnete krivične prijave protiv Dušana Mihajlovića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i Gorana Petrovića, bivšeg načelnika DB. Prema nezvaničnim informacijama, predmet bi mogao da bude ustupljen Drugom opštinskom tužilaštvu na čijoj se teritoriji nalazi sedište DB.

Tagovi

Povezani tekstovi