Vučić poslednji čovek u Srbiji koji bi trebalo da govori o slobodi medija

Ovom prilikom neću da kritikujem opoziciju koja novinare naziva „droljama“ i „kurvama“ – rekao je, između ostalog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na panel-diskusiji „Medijske slobode u uslovima krize“, održanoj juče na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Vučić je naglasio da je ponosan na ekonomske reforme u Srbiji, ali ne i na situaciju u vezi sa medijskim slobodama.

– Godinama unazad ne dobijamo dobre ocene od Reportera bez granica i Fridom hausa. Razgovarao sam sa Reporterima, pozvao ih u Srbiju da povedu svoje stručnjake i da zajedno poboljšamo situaciju, koja bi za godinu, najviše dve, trebalo da u oblasti medija da rezultate poput onih koje smo postigli u ekonomskim reformama – istakao je Vučić. Veći deo njegovog izlaganja odnosio se na ekonomske reforme, a moderator ga je u jednom momentu prekinuo ističući da bi zbog vremena trebalo da se drži teme panela.

Jedan od učesnika diskusije bio je Metju Karuan Galicija, sin ubijene novinarke sa Malte, koji je rekao da kada bi institucije radile svoj posao, korupcije ne bi ni bilo i njegova majka bi verovatno bila živa. Vučić se nadovezao, govoreći da je Galicija na jednoj konferenciji u Poljskoj rekao da je dobio informacije od srpskih novinara da je stanje u medijima u Srbiji teško i da se nešto može dogoditi, te da bi Srbija mogla biti sledeća zemlja u kojoj će biti ubijen novinar u Evropi.

– To se nije dogodilo. Desilo se u pet zemalja EU, kao i pucnjava na novinara u Crnoj Gori. Ali, nisam tu da napadam Metjua. U Srbiji nije ubijen nijedan novinar. Zapaljena je garaža i prvi sprat kuće novinara koji se bavio temama na lokalu. Uhapsili smo napadače, uskoro ćemo i nalogodavce. Znamo ko stoji iza napada – rekao je Vučić, govoreći o slučaju novinara Milana Jovanovića iz Vrčina.

– Taj slučaj mora da se reši i u sličnim situacijama bićemo brutalni, podvukao je Vučić. On je dodao da u Srbiji nisu kriminalizovane lažne vesti ili kršenje standarda novinarske profesije kad je reč o obavezi istinitog izveštavanja. Rekao je da ne zna kako ćemo to učiniti jer se boji da bi to bilo kritikovano kao ograničavanje slobode. Takođe je naveo da je problem što mediji u Srbiji izveštavaju vođeni emocijama a ne činjenicama.

Sama najava gostovanja predsednika Srbije na panelu o medijima, gde su ostali učesnici bili iz novinarske branše dok je on bio jedini političar, izazvala je negodovanje u stručnoj javnosti u Srbiji. Novinarska udruženja smatraju da je Vučić poslednji čovek u Srbiji koji bi trebalo da govori o slobodi medija jer je upravo on taj koji je ograničava.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže za Danas da iako je skromno priznao da nije zaslužio priliku da govori iz, kako je naveo, „raznih razloga“, predsednik Vučić je osvetlao obraz Srbije učešćem na panelu o slobodi medija.

– Tako se ponaša, tako analizira, tako govori i tako obećava čovek koji prepoznaje srž onog što tišti novinare u zemlji, rekao je Lekić. On je dodao da je predsednik rekao kako je siguran da će za godinu ili dve biti ponosan na slobodu medija i slobodu izražavanja i obećao brutalnost, da bi to postigao.

– Opšte je poznato da on svoje mnoge ideje, strategije i modele ponašanja najpre proverava na tuđem terenu a onda ih implementira na ovim našim koordinatama – kaže Lekić, ističući da očekuje da Vučić odmah po povratku okupi „razne Biljane, Jadranke, Marije i Vladanke, „napredne“ gej, NATO i ostale nevladine aktiviste, marketinške stručnjake, analitičare i eksperte…, predoči im podatak da je za tri poslednje godine evidentiran 81 slučaj pritisaka, napada, vređanja i diskriminacije novinara od strane javnih funkcionera i naredi im da prestanu sa blaćenjem, vređanjem ili ignorisanjem onih koji pišu, izveštavaju i istražuju u interesu javnosti“.

– Iskreno sam ubeđen u takav brutalan gest predsednika, inače će ovaj njegov spektakularni nastup u Davosu izgubiti svaku dodirnu tačku sa logikom i zdravom pameću – zaključio je Lekić.

Predsednica Izvršnog odbora NDNV Branka Dragović Savić ocenjuje za Danas da ni NJuz.net ne bi domislio takvu šaradu kao što je nastup Vučića na debati o slobodi medija u Davosu.

– Ako je ideja organizatora bila da uživo prikažu jednog autokratskog lidera, protivnika slobode medija, onda su u tome i uspeli. Neko ko je ključni protagonista i proizvođač lažnih vesti u svojoj zemlji svakako nije propustio ni u Davosu da se pohvali imaginarnim ekonomskim uspesima, niti da pecne opoziciju u Srbiji, prebacujući na nju ovaj put odgovornost za gušenje medijskih sloboda u Srbiji jer je, eto, nesklona provladinim novinarima. Zbog vremenskog ograničenja debate nije uspeo da pomene Đilasa i Šolaka, ali sve ostalo iz njegovog redovnog repertoara je pomenuto – ističe Dragović Savić. Ona dodaje da je moguće da Vučić nije razumeo temu debate, ili se prosto nije snašao nenaviknut na medijsko okruženje u kojem ne dominiraju njegovi držači mikrofona.

– Ono što je ipak razumeo izneo je u opasci da je prodaja emocija u medijima više na ceni nego činjenice, jer je to zapravo recept koji i sam primenjuje na medijskoj sceni Srbije – kaže naša sagovornica.

Skroza: Pranje sopstvenog imidža

Novinarka Tamara Skroza kaže za Danas da je Vučićev nastup ličio na sve njegove medijske nastupe – floskule, neistine, skretanje teme. Nedostajali su, dodaje, samo glasovi lojalnih novinara s režiranim pitanjima. „U tom smislu nije bilo nikakvih iznenađenja. Čudi, međutim, to što je Vučić uopšte pozvan i što mu je dozvoljeno da se, uprkos činjenicama, predstavi kao vladar pun razumevanja za medije. Čovek čija je biografija u suprotnosti sa bilo čime što se zove „sloboda medija“, nije tamo imao šta da traži. Posebno imajući u vidu da je to pranje sopstvenog imidža plaćeno našim novcem“, smatra Skroza.

Ćosić: Vučić promenio taktiku

N1 Hrvoje Krešić postavio je pitanje predsedniku Vučiću zbog čega stalno naglašava da je N1 „američka televizija“, što predstavlja direktno etiketiranje imajući u vidu kakve emocije to izaziva u većem delu javnosti. Vučić je rekao da toga nije bio svestan, da nikada ništa loše nije rekao o toj televiziji, kao i da je prestao da je naziva „američka“ kada mu je novinar N1 na jednoj konferenciji za medije skrenuo pažnju na to.

Direktor programa N1 za Srbiju Jugoslav Ćosić kaže za Danas da je Vučić promenio taktiku, jer je shvatio da je direktno etiketiranje N1 kao američkog medija, posle tri godine, kontraproduktivno.

– Čašu je prelila izjava ministra policije da smo CIA medij. Sada nas etiketira kao opozicioni medij. Dakle, direktno etiketiranje su zamenili verbalnom agresijom. Sa tezom da ako mi imamo pravo da pitamo šta želimo i oni imaju pravo da odgovaraju kako žele, pa i napadima i agresijom. Vlast u Srbiji verbalnu agresiju na slobodne novinare i medije vidi kao pravo da odgovori kako želi – zaključuje Ćosić.

Tagovi

Povezani tekstovi