Pokušaj odbrane predsednika države od optužbi vođe kriminalno-navijačke grupe Veljka Belivuka da je sarađivao sa njim pretvoren u predizbornu kampanju

Vučić rijaliti kasapljenjem pokušava da zadrži vlast

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Prikazivanjem snimaka monstruoznih zločina kriminalno-navijačkog klana Veljka Belivuka u udarnom terminu na „partijskoj“ televiziji sa nacionalnom frekvencijom, tokom gostovanja predsednika Srbije, vlast Srpske napredne stranke i Aleksandar Vučić „nastavlja izbornu kampanju i pokušaje da svoje neuspehe i greške prikaže kao uspehe“.

Ovako sagovornici Danasa ocenjuju namere vlasti i prorežimskih medija iza onoga što su građani Srbije mogli da vide u subotu uveče na televiziji Pink –  scena masakriranih tela, pucnjave i obračuna klanova.

 

Novi stravični snimci zlodela za koje se sumnjiči Veljko Belivuk, uhapšeni vođa jedne od navijačkih grupa kluba Partizan – „Principi“, objavljeni su na TV Pink u sklopu gostovanja predsednika države Aleksandra Vučića koje je za povod imalo nedavno objavljene navode iz iskaza sa saslušanja Belivuka – da je za Vučića i vlast obavio „razne usluge“ te da se sastajao sa predsednikom države.

 

Sve ovo predsednik je negirao, sa 48 sati zakašnjenja u odnosu na iznete optužbe, uz to komentarišući prikazane snimke koji su deo istrage, kojima bi trebalo da raspolažu samo istražni organi, koji krše sve principe etičkog izveštavanja i sve zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu javnosti od uznemirujućih sadržaja.

 

Ovi snimci ukazuju da narko-poslovi nisu eliminsani iz Srbije, ukazuje kriminolog Dobrivoje Radovanović za Danas, ali da su oni najopasniji kada su povezani sa državom. On smatra da je i vlast svesna tih razmera te da, upravo radi zadržavanja vlasti  i osvajanja izbora sada pokušavaju da se obračunaju sa mafijom.

 

– Suština je da mi moramo da sprečimo njihovu kopču sa državom jer u tom slučaju oni mogu da rade šta hoće. Mislim da će posle ovog žestokog potresa država morati da nađe snage da se obračuna sa njima inače će biti ugrožena na prvim sledećim izborima. Verujem da su navijačke grupe oduvek imale jako veliki uticaj na izbore jer su bili falanga koja je terala ljude da glasaju za određenu partiju ali ovoga puta, zato što su napravili takav pokolj u zemlji, moraće da suzbiju svoju želju za uticajem na izbore i mislim da, ukoliko dođe do dogovora o izbornim uslovima, oni više neće moći da imaju tako snažan uticaj na rezultate, navodi Radovanović.

 

On ukazuje i da država mora konačno da krene u eliminisanje navijačkih grupa na zakonit i profesionalan način, a ne da ih koristi jedne protiv drugih i protiv svojih političkih protivnika.

 

Konkretna grupa Veljka Belivuka, iako je posebno monstruizna zbog načina ubijanja, odnosno „zato što vole da kasape druge ljude“, kako ukazuje Radovanović, ipak nije opasnija od kriminalnih klanovima sa kraja devedesetih godina i Zemunskog klana koji je izvršio atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića, kao što to vlast i predsednik Aleksandar Vučić pokušavaju da prikažu.

 

– To se ne da uporediti sa Zemunskim klanom po broju likvidacija, oružju koje su posedovali i kopčama sa državom. Ne zaboravite da je taj klan bio involviran u državnu bezbednost i da je imao iza sebe Jedinicu za specijalne operacije koja je bila toliko moćna da nijedna policijska jedinica nije mogla da im se suprotstavi. To se ne da uporediti, sem što su „ovi“ bili toliko rapsoloženi da kasape ljude, ističe Radovanović.

 

Tim zločinima javnost je uznemirena sa ciljem, kako ocenjuje kulturolog Ratko Božović za Danas, da se „odbrani“ predsednik države Aleksandar Vučić, ali se u toj kampanji odlazi korak dalje u pokušaju da se greške vlasti pretvore u „dobar marketing“ i prednosti vlasti.

 

– Ovo je kampanja sa potpuno neodmerenom i neadekvatnom reakcijom vlasti, i sa pitanja dobrog ukusa i sa moralnog stanovišta – i jedno i drugo je ovde zgaženo. Mi smo već videli taj užas i pitanje je kome je bilo potrebno da se to ponavlja? Sve je to urađeno sa žustrinom da odbrane jedno mesto, jednog čoveka. Apsurd aktuelne vlasti je da žele, po svaku cenu, da pretvore ono što je realno protiv njih u sliku koja radi za njih. A javnost je zgrožena i suočena sa tom marketinškom slikom koja ne mora da bude stvarna, njima je važno samo da je uverljiva, u tome im pomažu partijski mediji, zaključuje Božović.

 

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ističe da je ova kampanja koju sprovodi SNS i veoma uznemiravajuća, kako za sve građane, tako i za novinarsku profesiju, jer je bezbednost kolega, pre svih Stevana Dojčinovića, ugrožena u svakom smislu, lažima i konstrukcijama koje je vlast iznela.

 

– Zastrašivanje, zaprepašćivanje i zaluđivanje građana su u osnovi radikalske političke prakse i takvu komunikaciju koriste otkako su kao naprednjaci zajahali vlast, a ona je posebno opasna kada imaju potpunu medijsku dominaciju i mogućnost da sve okrenu naglavačke. Tako je i u ovoj aktuelnoj epizodi sluđivanja i uterivanja straha, s tim što sada gledamo obračun unutar organizacije i vidimo kako su upregnuti svi mehanizmi da bi se i ta morbidna afera nekako pripisala opoziciji i nezavisnim novinarima i medijima. Lakrdija na kvadrat, ali jako opasna i zlokobna, ukazuje Bodrožić.

Tagovi

Povezani tekstovi