Vučić se boji kritičkih novinara i zato odbija da daje intervjue

Foto: KRIK
Foto: KRIK

Iako bar jednom sedmično daje intervjue ili se „obraća naciji“, činjenica je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić to radi isključivo preko prorežimskih medija.

Poslednjih godina nemoguće je pronaći njegov intervju, gostovanje ili čak izjavu koju je dao objektivnim, kritičkim medijima poput Danasa, N1, Nove S, ili istraživačkim portalima koji se bave kriminalom i korupcijom.

 

To ga, sa druge strane, ne sprečava da ove medije komentariše u negativnom kontekstu, etiketirajući ih i obraćajući se novinarima ovih kuća sa velikom dozom arogancije. Poslednji put je intervjue kritičkim novinarima dao 2016. – uredniku portala KRIK Stevanu Dojčinoviću, a godinu dana kasnije Brankici Stanković, autorkom i urednicom Insajdera. Brankicin intervju sa predsednikom emitovan na TV Prva pobudio je veliko interesovanje javnosti ali i izazvao oprečne reakcije.

 

Urednica Insajdera objašnjava za Danas da do ovog razgovora nije došlo tako što su ga oni pozvali, već je prethodno na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje novinarke, obećao da će dati intervju.

 

– Irena Stević mu je na konferenciji koja je prenošena na Pinku postavila pet pitanja, i imala je i neka potpitanja. Vučić je rekao da ne može da odgovori „jer nije ovo intervju“, ali je obećao da će doći do nas i dati intervju. Tako je do tog razgovora došlo. Zašto ne odgovara na pozive kritičkih novinara, ne znam. Ali smatram da svi koji su na vlasti imaju obavezu da odgovaraju na pitanja tih medija – ističe Stanković.

 

Vučić je bio pozvan da bude gost u emisiji „Rekonstrukcija“ Žakline Tatalović, emitovane preksinoć na N1, ali se novinarki nije udostojio čak ni da odgovori na poziv, a kamoli da se pojavi.

 

– Ne mogu da kažem da li sam se nadala da će doći ili ne, ali bi bar bilo pristojno da je odgovorio na poziv. Nije se udostojio da to uradi, niti on niti neko od njegovih najbližih saradnika. Pozvali smo brojne članove Srpske napredne stranke, pravnike i članove skupštinskog Odbora za pravosuđe na čelu sa predsednikom odbora Vladimirom Đukanovićem, ali se niko nije odazvao pozivu – ističe Tatalović za Danas.

 

Upitana zašto se Vučić ne odaziva na pozive kritičkih medija, naša sagovornica kaže da ne zna zašto on to ne sme da učini, kada je političar sa ogromnim iskustvom, oko 30 godina prisutan na političkoj sceni.

 

– Mislim da nije spreman da se suoči sa nenaručenim pitanjima. Ne zna šta će u sledećem trenutku da usledi. To mi je neobično za političara sa tolikim iskustvom. Onda ne treba ni da nas komentariše u drugim medijima – zaključuje Tatalović.

 

Zašto Vučić ne želi da sarađuje sa objektivnim i kritičkim medijime je prema rečima Slobodana Georgieva, direktora Newsmax Adrie, pitanje za njega i njegove savetnike.

 

– Ono što znam u vezi sa medijima u kojima sam radio i u kom sada radim jeste da je uvek izbegavao da da odgovore, dakle, unazad devet godina, a da je voleo da komentariše i da čak drži cele konferencije za medije u vezi sa onim što smo objavljivali ili što sam ja na primer negde rekao. Kada je reč o Pregledu dana, Vučić me je zamolio da ga ne uznemiravam pozivima da bude gost u našem programu jer, kako kaže, plaši se da ako dođe da ću da ga oteram u logor. To puno govori o njegovom smislu za humor, ali i opravdanom strahu da se suoči s činjenicama – navodi Georgiev za Danas.

 

On dodaje da ako bi glumio Vučićevog medijskog savetnika, rekao bi da ga je strah i da ne sme da se suoči sa činjenicama, pa ga zato nikada nema van zone komfora koju mu pružaju njegovi mediji – 10 TV kanala i nekolicina štampanih medija.

 

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Srđan Milivojević ocenjuje za Danas da se Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke „i uzurpator sijaset državnih funkcija“, već godinama obraća isključivo svojim biračima.

 

– On time jasno pokazuje da ga ne interesuje Ustav ove zemlje, jer on je predsednik samo onih građama koji ga podržavaju, hvale i obožavaju. Drugi za njega ne postoje. Za reči kritike, Aleksandar Vučić nema ni želju da ih čuje, ni psihički kapacitet da ih izdrži. Sve one koji jasno vide da je Srbija u kandžama mafije, koji argumentima potvrđuju vezu Vučića i organizovanog kriminala, predsednik SNS doživljava kao svoje smrtne neprijatelje – kaže Milivojević.

 

Prema njegovim rečima, on nema razumevanja ni za bilo kakvu reč dobronamerne, konstruktivne kritike.

 

– Postojanje hrabrih novinara, posvećenih svom pozivu, bitno onespokojava predsednika SNS. Njihova pitanja i realno opažanje stvarnog stanja u kome se nalazi Srbija, ruši iluziju o zlatnom dobu. Naročito je to vidljivo na konferencijama za novinare, kada u prisutvu službenika partijskih glasila i naprednih tabloida, ti hrabri i moralni ljudi glasno uzviknu: „Car je go!“ – zaključuje Milivojević.

 

Milivojević: Vučić mrzi novinare koji mu ne podilaze

 

– Reakcije koje proizvode pitanja nezavisnih novinara kod Aleksandra Vučića se manifestuju govorom tela i mimikom lica koja nedvosmisleno govore kakvu mržnju gaji prema novinaraima koji su tu da pitaju a ne da podilaze. Koliko ga rad tih novinara i nezavisnih medija čini nervoznim i uplašenim, najbolje se ogleda u tome da Aleksandar Vučić ne propušta ni jednu priliku da se sa njima obračunava na svojim tabloidnim televizijama kada u studiju sede samo podobni voditelji. Diktator koji se plaši da odgovara na pitanja novinara, na kraju karijere uvek odgovara na pitanja tužioca – kaže Srđan Milivojević.

Tagovi

Povezani tekstovi