Vučić u Davosu: Nisam ponosan na stanje u medijima u Srbiji

Vučić je na početku obraćanja rekao da verovatno nije zasužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u poslednje dve godine ima “ne baš dobre ocene” Reportera bez granica i Fridom hausa o slobodi medija i slobodi govora u zemlji.

Pomenuću vam jedan primer, da biste mogli da naučite nešto iz mog slučaja. Na jednoj konferenciji u Poljskoj, Metju (Karuanu Galicija, sin ubijene malteške novinare Dafne Karuanu Galicija) se pripremao i dobio je informacije od srpskih novinara da je situacija u Srbija kritično loša. Zatim je rekao: ‘Mislimo da će Srbija biti naredna zemlja u kojoj će neki novinar da strada’. Ja ovde nisam da se branim, niti da napadam Metjua, nešto se desilo čak i u Srbiji. Jedan čovek je napisao nešto u lokalnim novinama protiv lokalnih moćnika. Na naše iznenađenje, napali su mu garažu i podmetnuli požar koji se proširo na kuću. Njegova porodica je bila ugrožena, i setio sam se Metjuovih reči, iako nisam mislio da se to može desiti u mojoj zemlji”, rekao je Vučić, govoreći o napadu na novinara gročanskog portala Žig info, Milana Jovanovića.

Vučić je istakao da je nalogodavac napada uhapšen, kao i čovek koji je osumnjičen da je podmetnuo požar, ali da “glavni čovek” koji je sve osmislio još nije iza rešetaka.

“Mislim da znamo ko je to naredio, i očekujem da ćemo dovršiti taj predmet kada prikupimo sve dokaze”, dodao je on.

Predsednik je naveo i da je posle tog napada naučio da treba da bude oprezan, i da zbog toga slučaj napada na Jovanovića mora biti završen.

“Moramo da budemo brutalni u tim slučajevima. Govorim o nama, ne kritikujem opoziciju zbog toga što provladine novinarke nazivaju droljama. Govorim o onome što mi moramo da uradimo”, istakao je on.

Vučić je podsetio da Srbija u poslednje dve godine ima “ne baš najbolje ocene” Reportera za granica i Fridom hausa o slobodi medija i slobodi govora. “Kako sam ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan”, naveo je on.

“Juče sam razgovarao sa ljudima iz Reportera bez granica, pozvao sam ih da dođu, da nam pruže podršku, da dovedu stručnjake, posebno u domenu državne pomoći medijima, jer se to čini kjučnim. I siguran sam da ću za godinu, dve biti ovde i reći da sam ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji”, poručio je predsednik Srbije.

Govoreći o lažnim vestima, Vučić je rekao da lažne vesti u Srbiji nisu kriminalizovane, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja.

Vučić je ocenio i da se danas prodaju emocije, a ne činjenice, kao i da je uvek lakše prodati negativne emocije nego pozitivne.

Pored Vučića i Karuanua Galicija na panelu učestvuju urednik uglednog američkog dnevnika Vašington post Marton Baron, generalni sekretar organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel Kumi Najdu i predsednik agencije Rojters Stiven Adler.

Od kad su me zamolili, N1 više ne zovem američkom televizijom

Posle uvodnih obraćanja, usledila je diskusija na kojoj je novinar TV N1 upitao predsednika Vučića zašto je N1 etiketirao kao “američku televiziju”, iako zna da u zemlji koju je bombardovao NATO to izaziva negativnu emociju.

“Dragi Hrvoje, ne biste mogli ništa loše da nađete da sam rekao o vašoj stanici, i dobro je da ste čuli da oni (N1) kritikuju našu vladu 24 sata, sedam dana u nedelju, bez da trpe bilo kakve poteškoće, i na to sam ponosan. Pre šest, sedam meseci jedan vaš novinar me je zamolio da to više ne govorim i ja više nisam ponavljao. Pitao sam ih da i ih to vređa, i rekli su ‘vređa nas, nismo se dobro osećali’, i više to nisam pominjao”, kazao je Vučić.

Dodao je i da uvek prima sve novinare u Srbiji i da svima odgovara na sva pitanja. “Ako to nije uvek bio slučaj, uvek sam spreman da se izvinim i da se promenim”, poručio je predsednik u Davosu.

 

Tagovi

Povezani tekstovi