Vuk Cvijić: Informer objavio očiglednu laž o meni (VIDEO)

Cvijić je kazao da je „Informer“ lažnu vest o njemu objavio pozivajući se na tvit Vuka Jeremića o emisiji TV N1 „360 stepeni“, u kojoj je gostovao zajedno sa Aleksandrom Milovanovićem, članom Glavnog odbora Narodne stranke i nekadašnjim radnikom Odeljenja za bezbednost u Jugoimport SDPR-u.

Iako je Milovanović u samoj emisiji rekao da je član Narodne stranke, i iako je to jasno i iz tvita Vuka Jeremića, „Informer“ je objavio da je Cvijić taj koji je stranački funkcioner.

„Nije mi jasno kako su u ‘Informeru’ zaključili nešto drugo. Mislim da nije u pitanju funkcionalna nepismenost, već namera da se to objavi“, kazao je Cvijić za N1.

Istakao je da nikada nije bio član nijedne stranke, te da i po samom Kodeksu novinara to nije spojivo.

„Meni je drago da su oba udruženja (NUNS i UNS) prepoznala opasnost. To je novi nivo napada na novinare. Ranije su bili narkomani, izdajnici…“, podsetio je novinar NIN-a.

Napad je usledio nakon serije Cvijićevih tekstova u NIN-u u kojima se iznose sumnje na korupciju u namenskoj industriji, i to ne samo u valjevskom „Krušiku“ – na šta je ukazao uzbunjivač Aleksandar Obradović – već i u drugim fabrikama oružja.

„Do pre nekoliko godina bilo je povoljno za trgovinu oružjem. Nažalost, bili su ratovi i prodaja je naglo skočila. Ali od te prodaje zaradila su privatna preduzeća vezana za vladajuća stranku„, istakao je Cvijić.

To samo po sebi ne bi bilo sporno da nije reč o preduzećima koja imaju privilegovane cene, a poslove sklapaju čak i preko of šor firmi kako bi izbegla plaćanje poreza, dodao je gost Dana uživo.

Podsetio je i da je izmenama zakona olakšana procedura za dobijanje dozvola za trgovinu i proizvodnju oružja, ali da se dešava da se čak i ti olakšani propisi krše, pa je NIN tako otkrio da je jedno preduzeće uzeko oružje od „Krušika“ i njime raspolagalo kao da ima dozvolu za proizvodnju, iako je ne poseduje.

U fokusu javnosti je privatna firma GIM, zato što je zastupa Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića. Kako je objasnio Cvijić, GIM je oružje iz „Krušika“ nabavljao po povlašćenim cenama, nekada čak i po cenama nižim od troškova proizvodnje.

Istakao je da je, prema poslednjim dostupnim podacima, račun „Krušika“ u blokadi zbog duga od 4,3 miliona evra, dok su privilegovana preduzeća valjevskoj fabrici na kraju 2018. dugovala sedam miliona evra.

„Znači više duguju nego što je ‘Krušik’ u minusu“, zaključio je Cvijić.

Branko Stefanović pri tom nastavlja da se bavi trgovinom oružjem, i u maju prošle godine bio je sa delegacijom MUP-a Srbije u zvaničnoj poseti fabrici oružja u Italiji.

„U pitanju je više sumnjivih krivičnih dela. Nije to baš ‘pa šta’, kao što je rekao predsednik. To me plaši, oni nastavljaju da rade uprkos svim dokazima“, rekao je Cvijić i dodao da su svi ti podaci dostupni tužilaštvu već više od godinu dana, a ništa se ne dešava.

„Postoji trgovina uticajem. Čak je i teže ako Branko Stefanović nije formalno zaposlen u GIM-u nego se pojavljuje kao čovek sa uticajem preko svog sina koji daje dozvole za trgovinu oružjem (…) Teže je ako nije formalno zaposlen, njegov uticaj bi samo nezakoniti mogao da bude“, upozorio je novinar NIN-a.

Dodao je i da je bitka za istinu teška, jer se veliki deo javnosti, kako je rekao, i dalje drži u medijskom mraku.

„Kad je Aleksandar Obradović bio u zatvoru, tamo su se gledale samo televizije sa nacionalnom frekvencijom. Ta simbolika medijskog zatvora postoji u celoj državi“, ocenio je.

Asocijacije na slučaj „Velje Nevolje“

Cvijić se osvrnuo i na nedavno poligrafsko testiranje načelnika Četvrtog odeljenja Uprave kriminalističke policije za grad Beograd Slobodana Milenkovića, koji je vodio slučaj „Jovanjica“.

Ocenio je da je na Milenkovića očigledno izvršena neka vrsta pritiska, te da njegova kasnija izjava o tome kako porodica Vučić nema nikakve veze sa slučajem „Jovanjica“, izaziva sumnju.

„Postoji telefon koji je na veštačenju, pa može da se proveri“, podsetio je.

Rekao je i da ga sve podseća na hapšenje zamenika šefa Odeljenja za krvne delikte, i to posle istrage protiv navijača Partizana za jedno ubistvo i za upad u klub „Komitet“.

„Čudne stvari su se dešavale. Veštak je promenio veštačenje, što se ne dešava, i glavni osumnjičeni – taj isti ‘Velja Nevolja’, sad je na društvenim mrežama na snimku sa drugim navijačem iz rivalske grupe, kojeg tera da se ponižava“, ukazao je Cvijić.

Dodao je i kako je načuo da je uhapšeni policajac „bio u sukobu sa svemoćnom Dijanom Hrkalović“, ocenivši da je policija pod kontrolom pod kakvom nije vila dugo godina.

Tagovi

Povezani tekstovi