Vukosavljević: Kultura govora u medijima i javnom prostoru Srbije gubi na kvalitetu

Vukosavljević je na konferenciji povodom početka realizacije projekta „Karavan kulture govora“, rekao da je cilj te akcije da kultura govora i opšte pismenosti budu teme u našoj javnosti.

„Svedoci smo da se u javnom prostoru i putem medija govor menja, kruni i gubi na kvalitetu. Ljudi se izražavaju sve jednostavnije. Kada se o važnim temama govori u skupštini ili u emisijama, možemo da vidimo jednu poražavajući posledicu, a to je da se jezik maksimalno uprošćava“, rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da, uprkos tome što ovakve akcije mogu da odaju utisak „uzaludnosti“, obzirom na stav da je jezik živa stvar i da se menja, „svaka kultura i civilizacija moraju da se suprotstave lošim navikama ljudi, uključujući i poštapalice i gruba skraćivanja jezika“.

Promoter projekta, francuski humanitarac Anro Gujon kazao je da je počeo da uči srpski jezik kako bi razumeo narod u celini, njihove muke i strahove.

„Počeo sam da učim srpski, i više sam saznao o Srbiji i Srbima dok sam razgovarao sa njima, nego u biloj kakvoj sociološkoj studiji“, kazao je Gujon.

Projekat „Karavan kulture govora“ sprovodi se u sklopu akcije „Negujmo srpski jezik“, sa ciljem da se u svakom gradu sprovedu besplatne radionice za mlade na kojima bi oni unapredili govorne navike i udaljili se od površnosti izražavanja. 

Karavan će tokom februara obići Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi