WhatsApp će prestati da radi na nekim pametnim telefonima za dva meseca

Bolje se obratite prodavnici telefona – WhatsApp od 1. novembra uklanja podršku za tonu starih Android i iOS modela, što znači da više nećete moći da šaljete poruke i fotografije

WhatsApp je ove godine dodao mnogo novih funkcija – poput poruka koje nestaju, grupnih poziva kojima se možete pridružiti i stikera. Tvrdi da postepeno ukida podršku za ove starije telefone kako bi se osiguralo da aplikacija i dalje radi bezbedno.

 

To je loša vest za svakoga ko godinama koristi isti telefon, umesto da kupuje najnoviji model svakih šest meseci. Od 1. novembra 43 modela pametnih telefona – i Android i iOS – izgubit će mogućnost slanja poruka i slika ili upućivanja video poziva pomoću usluge šifrovanih poruka. Modeli pametnih telefona sa instaliranim Androidom 4.0.4 ili starijim, postaće nekompatibilni sa WhatsApp-om, kao i iPhone sa instaliranim iOS 9 ili starijim. To znači da će sledeći modeli telefona izgubiti pristup aplikaciji:

 

  • Samsung Galaxy S3 Mini, Trend II, Trend Lite, Core, Ace 2
  • LG Optimus F7, F5, L3 II Dual, F7 II, F5 II
  • Sony Xperia
  • Huawei Ascend Mate and Ascend D2
  • Apple iPhone SE, 6S, and 6S Plus

 

Aplikacija za razmenu poruka izgubila je mnogo korisnika u poslednjih godinu dana zbog stalne zabrinutosti za privatnost oko novih uslova usluge. WhatsApp se tradicionalno plasirao na tržište nudeći sigurne, šifrovane poruke, ali je najavio izuzetno nepopularne promene u načinu na koji se rukuje korisničkim podacima.

 

Ove promene bi dovele do toga da se korisnički podaci predaju privatnim kompanijama kao pomoć u marketingu. WhatsApp se drastično okrenuo prema novim planovima, nakon velike reakcije u kojoj je konkurencija Telegram premašila milijardu preuzimanja.

Tagovi

Povezani tekstovi