Za devet meseci ubijeno 11 novinara u Africi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iz organizacije za slobodu izražavanja i medija iz Afrike-AFEX vjeruju da se zločini nad novinarima na tom kontinentu dešavaju zbog nedostatka temeljnih istraga i kulture nekažnjivosti počinitelja.

Prema podacima organizacije za slobodu izražavanja i medija u Africi-AFEX u periodu od januara do septembra 2021. u Africi je ubijeno 11 novinara, piše IFEX.

 

Osim ubistava novinara su, kako se navodi, zabilježeni i slučajevi fizičkih napada na novinare, kao i nezakonita hapšenja, zakonska uznemiravanja i progoni novinara.

 

IFEX piše da su za prijetnje i napade nad novinarima na tom kontinentu odgovorni nepoznati pojedinici, teroristi ili sigurnosne snage afričkih zemalja.

 

U državama Zapadne Afrike, Nigeriji i Burkini Faso, ubijena su tri novinara, uključujući dva strana novinara, dok je tokom avgusta u Gani ubijen britanski novinar Syed Taalay Ahmed koji je radio za televiziju Ahmadiyya International sa sjedištem u Londonu.

 

Ahmed je u Gani radio na dokumentarcu kada su ga u automobilskoj zasjedi napali naoružani napadači, nakon čega, po dolasku u bolnicu, Ahmed proglašen mrtvim.

 

U jugozapadnom dijelu Nigerije – Oyu u junu ove godine nepoznate osobe su ubile novinara radija Naija, Titusa Eju Nla Badeja a, kako piše IFEX, riječ o ciljanom napadu koji se našao na listi ubistava novinara u Nigeriji u kojoj je od 2017. do 2020. ubijeno sedam novinara. U istragama za navedena ubistva, vlasti u toj zemlji još uvijek nisu došle do konkretnih zaključaka, a navodi se i da počionioci ubistava tek trebaju biti uhapšeni ili procesuirani.

 

IFEX piše da su 26. aprila u Burkini Faso u konvoju ubijena dva španska novinara koji su zbog snimanja dokumentarnog filma bili na putu ka nacionalnom parku Pama.

 

Osim toga, ubistva novinara zabilježena su i u Etiopiji, Keniji i Somaliji a za koja, kako piše IFEX, nema izvještaja o temeljito provedenim istragama.

 

Dvojica naoružanih napadača su u maju ove godine u Etiopiji ubili novinara Sisay Fidu, a pet mjeseci prije, sigurnosne snage te zemlje ubile su novinara Dawita Kebedea Araya koji je radio za televiziju Tigray.

 

Novinar Jamal Farah Adan ubijen je u Somaliji 1. marta ove godine, a Adan je prije ubistva na društvenoj mreži Facebook objavio da je izložen prijetnjama. U aprilu ove godine ubijena je i novinarka Betty Mtekhele Barasa koja je smrtno stradala nakon što su tri napadača upala u njenu kuću i napali nju i njenu porodicu. Barasa je izvještavala za Kenya Broadcasting Corporation-KBC u Nairobiju, glavnom gradu Kenije.

 

U regiji Srednje Afrike su, kako piše IFEX, evidentirana još tri slučaja ubistva novinara koja su se u Demokratskoj Republici Kongo desila u periodu od četiri mjeseca, a ubijeni su novinari Heritier Magayane, Joel Musavuli Mumbere i Barthelemy Kubanabandu Changamuka. U Demokratkoj Republici Kongo je, kako se navodi, u posljednje dvije godine, ubijeno 17 novinara.

 

Edetaen Ojo predsjednik AFEX-a je rekao da navedena ubistva novinara širom afričkog kontinenta šalju zastrašujući znak da su sloboda medija i izražavanja u visokom riziku, upozoravajući i na opasnost zbog nekažnjivosti ovih zločina.

 

Zaprepašteni šutnjom državnih vlasti, iz AFEX-a su, kako se navodi, od državnih vlada zatražili da za počinjene zločine nad novinarima provedu temeljite istrage i da procesuiraju počionice.

 

Kontinuirana nekažnjivost navedenih zločina, kako se navodi, prijeti pravu javnosti na informisanje, guši javnu raspravu i ugrožava temelje demokratije.

Tagovi

Povezani tekstovi