Za ministra Velimira Ilića zakoni ne važe

Zakon o telekomunikacijama uopšte nije poštovan u raspodeli frekvencija. Iako ovaj zakon predstavlja osnovu za pripreme i sprovođenje javnog konkursa u kome jasno piše na koji način se sprovode određene radnje, za ministra je Zakon, ipak, samo mrtvo slovo na papiru, i pored toga što se poslanicima zakleo da će poštovati Ustav i sprovoditi zakone. Da je pročitao najvažnije odredbe ovog zakona, verovatno bi mu nešto i ostalo u glavi. A kako kaže P. P. NJegoš u Gorskom vijencu „Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom“. Naime, u članu 5 Zakona o telekomunikacijama piše:


„U oblasti telekomunikacija, Vlada Republike Srbije, na predlog ministra nadležnog za poslove telekomunikacija (ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić), koji je pripremljen uz učešće nadležnih organa autonomne pokrajne, utvrđuje politiku u oblasti telekomunikacije i donosi Strategiju razvoja telekomunikacija u Republici i Plan namene radiofrekevencijskih opsega.“


Ministar „kapitalac“ od gore navedenih poslova nije uradio nijedan. On nije uz učešće nadležnih organa autonomne pokrajine pripremio dokument o politici razvoja telekomunikacija, nije predložio strategiju razvoja telekomunikacija i pomenuti plan namene, na osnovu kojih se dodeljuju frekvencije. Zato Vlada Srbije nije mogla da utvrdi politiku i donese strategiju razvoja telekomunikacija. Da je ova činjenica tačna, potvrđuje odredba člana 63 stav 2 Zakona o telekomunikacijama, koja glasi:


„Planovi raspodele radio frekvencija utvrđuju se na osnovu Plana namene i Plana razvoja radiokomunikacija na nivou delatnosti, koji je sastavni deo Strategije razvoja telekomunikacija u Republici, a uzimajući u obzir zahteve korisnika.“


Zbog navedenih prekršaja Zakona o telekomunikacijama, Vrhovni sud Srbije u upravnom sporu mora da poništi Odluku Saveta Republičke radiodifuzne agencije o sprovođenju javnog konkursa i dodeli dozvola za emitovanje programa. Zbog toga će bez nacionalne dozvole ostati nepostojeće televizije i televizije erotsko-vidovnjačkog karaktera. Pored njih i majkama funkcionera SPS raspršiće se snovi.


Tihomir Živanović-Milan Lađević, nastavlja se

Tagovi

Povezani tekstovi