Za Vučićeve klevete na Pinku sudu odgovoran Danas

Istovremeno, u obrazloženju odluke sutkinja Ristović je napisala da, imajući u vidu da su informacije zbog kojih se traži naknada objavljene u listu Danas, nadležan Viši sud u Beogradu, pred kojim se vode postupci protiv medija.

Ono što je sutkinja propustila da navede u obrazloženju to je da je predsednik Srbije izjavu najpre dao televiziji Pink, a da je potom tu istu izjavu u formi teksta prenela agencija FoNet. Ipak, sutkinja Ristović je „savetovala“ Ponošu samo da tuži Danas, koji je prvog oktobra preneo agencijsku vest.

Sve te informacije su navedene u tužbi koju je u Ponoševo ime, zbog povrede časti i ugleda, podneo advokat Vladimir Gajić. Ceo slučaj je nastao kada je predsednik Kosova Hašim Tači, u pratnji kosovskih specijalaca, obišao sever Kosova i jezero Gazivode. Nakon toga, mediji su preneli, predsednik Vučić je naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti. Tom prilikom, Ponoš, potpredsednik Narodne stranke, izjavio je za medije da je Vučić tom informacijom manipulisao javnošću, ponizio vojsku i uznemirio građane Srbije.

Vučić je na ove Ponoševe tvrdnje odgovorio u izjavi za televiziju Pink koju je dao u Moskvi, gde je bio u zvaničnoj državnoj poseti.

– Ponoš je špijun. Trebalo bi da Ponoš zna Ustav Srbije, ali on je navikao da kada neki u zapadnim ambasadama podignu obrvu, onda se podigne na prste da bi izgledao malo ozbiljniji i snažniji i ispunjava sve njihove naloge. Ovde nije pitanje obrva, već pitanje naredbi… Njihovih obrva još uvek nema u zakonima, a znam da nekada zapadni ambasadori nisu morali ni obrvu da podignu, on je išao da uništava srpsko oruđe i oružje, između ostalog izjavio je Vučić za Pink.

Kao dokaz za tvrdnju da je predsednik ovo zaista i rekao, tužilac je priložio snimak televizije Pink, kao i vest agencije FoNet koju je objavio list Danas. Ponoš je na ime naknade nematerijalne štete zatražio od Trećeg osnovnog suda u Beogradu da naloži Vučiću da isplati 400.000 dinara.

Kako se Treći sud oglasio nenadležnim, Vladimir Gajić je krajem novembra podneo žalbu Višem sudu u Beogradu. U žalbi je naveo da je nejasno kako je sud došao do zaključka da je nenadležan kada je jasno da je u konkretnom slučaju list Danas samo preneo izjavu tuženog i ni na koji način nije autor spornih navoda.

„Tužilac je suveren u svojoj odluci koga želi da tuži. U konkretnom slučaju nema potrebe da sud nameće tužiocu ko će biti tuženi, jer je tužiocu naneta šteta isključivo od tuženog“, stoji u žalbi, uz ocenu da je zanimljivo da nije predloženo da se tuži Pink koji je preneo originalnu izjavu. Viši sud još uvek odlučuje po žalbi.

Vređanje nije predsednikova nadležnost

„Tuženi je predsednik Srbije. Njegove nadležnosti propisane su Ustavnom Srbije i Zakonom o predsedniku Republike. Nije u nadležnosti predsednika da vređa i javno i bez osnova optužuje građane Srbije kao i svoje političke protivnike iz opozicije kojim je imanentno da kritikuju javnu vlast… Tuženi ne može uživati imunitet propisan Ustavom… pošto predsednik Republike uživa imunitet isključivo u vezi vršenjem radnji koje su su u nadležnosti predsednika Republike koje su propisane Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike“, između ostalog se navodi u tužbi Zdravka Ponoša.

Tagovi

Povezani tekstovi