Zahariju Trnavčeviću nagrada za životno delo

Sombor – U Somboru je sve spremno za Interfer 2008. – 13. internacionalni festival reportaže. Interfer koji će se održati od 26. do 28. septembra je godišnja manifestacija susreta i nadmetanja novinara u profesionalnom umeću i negovanju jednog od najatraktivnijeg novinarskog izraza- reportaže.
Prvi Interfer održan je 1996. godine i od tada do danas,u zvaničnoj konkurenciji Festivala bilo je više od tri hiljade reportaža u svim medijskim kategorijama- novine, radio, televizija. Zahvaljujući Festivalu Interfer, u Somboru je u proteklih dvanaest godina boravilo preko hiljadu novinara-reportera.
Vredno je zabeležiti podatak da je Interfer najstarija novinarska manifestacija u Srbiji, a Festival se održava svakog poslednjeg vikenda u septembru. Pored novinara iz Srbije, u proteklih dvanaest godina u zvaničnoj konkurenciji Interfera svojim reportažama učestvovali su i reporteri iz više od 40 zemalja sveta : Australije, Egipta, Jordana, Švedske, Kanade, SAD, Švajcarske, Indije, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Kine, Brazila, Meksika, Nemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Republike Srpske, Argentine, Malezije, Slovačke, Holandije, Francuske, Italije, Rusije, Španije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crne Gore, Čilea…
Od 2002. godine Interfer dodeljuje i nagradu za životno delo, a ovo laskavo priznanje do sada je dodeljeno: Svetoliku- Skaletu Mitiću, Kamenku Katiću, Davorinu Darku Ribnikaru, Marku Markoviću, Radivoju-Raši Popovu i Miloju-Mići Orloviću. Jednoglasnom odlukom Saveta festivala, ovogodišnja nagrada za životno delo je dodeljena doajenu našeg novinarstva, Zahariju Trnavčeviću.
Autor Interfera je Dragomir Jerković, novinar i publicista iz Beograda, a organizator i izvršni producent RTV „Spektar“. Predsednik Saveta Interfera je Dušan Radulović, glavni i odgovorni urednik prvog programa Radio Beograda, dok su članovi ovogodišnjeg žirija : Aleksandar Lukić, Branka Otašević i Vladimir Milić.
U okviru 13. Interfera u Somboru, kako je istakla Zorica Bakić, glavni i odgovorni urednik RTV Spektar održaće se niz prigodnih manifestacija, a u središtu pažnje učesnika biće Tribina o aktuelnim problemima novinarstva. Pravo učešća imaju autori čije su reportaže objavljene između dva festivala. Prijave i reportaže treba poslati do 15. septembra na adresu Direkcije Interfera. 13. Interfera na svečano počinje u petak, 26. septembra u 19 časova u sali Narodnog pozorišta, a otvoriće Ana Tomanova-Makanova, pokrajinski sekretar za informisanje.


Andrija Sekelj

Tagovi

Povezani tekstovi