Zahtevi RTS-u i drugim medijskim kućama

Na taj način RTS i druge medijske kuće ne predstavljaju javni servis građana nego tehnički servis za prenos govora mržnje. Kako bi se ovo sprečilo tražimo od medijskih kuća da, u skladu sa zakonom, ispune sledeće zahteve:

Reči i/ili izrazi mržnje, kao izdajnici, fašisti, kriminalci, šljam…., moraju biti „mjutovane“ (ugašen ton)

Izjave predsednika države da građani mogu samo mirno demonstrirati, kao i ministra policije, da će policija u održavanju javnog reda i mira primenjivati silu i hapsiti predstavljaju otvorenu javnu pretnju građanima jer se zna šta je zakonska obaveza nadležnih organa pa se stoga ovakve izjave ne mogu prenositi odnosno delovi izjava moraju biti mjutovani.

Naknadno, u novinarskom komentaru, sve mjutovano treba da bude navedeno i obrazloženo na primeran i odgovoran način od strane novinara.

Takođe, potrebno je, u potpunosti, mjutovati govor predsednika države na skupovima SNS. Ovim putem, preko medija, tražimo od državnih institucija za zaštitu i sprovođenje Ustava i zakona da spreče zloupotrebu funkcije predsednika države u stranačke svrhe.

Smatramo da je, u postojećim okolnostima, tačno, pravovremeno i pre svega odgovorno informisanje bitan uslov demokratizacije društva. Takođe, ispunjenje ovih zahteva doprinelo bi, u budućnosti, poštenom i ravnopravnom političkom nadmetanju kao i korektnoj predizbornoj kampanji.

Ovo je predlog grupe šetača novinarima i urednicima svih medijskih kuća.

U ime grupe šetača

Jedan od 1.500 neuspešnih naučnih radnika i profesora univerziteta

Tagovi

Povezani tekstovi