Žaklina Tatalović o napadima tabloida: Osećam se bezbedno za sad

„Napadi su postali učestaliji onog trenutka kada sam stručnom štabu postavljala konkretna pitanja, koja su se ticala konkretno zdravstvenih radnika u Srbiji“, izjavila je Tatalovićeva i dodala da svi zadaci za provladine tabloide stižu sa Andrićevog venca.

Iako je etiketirana, novinarka kaže da se za sad oseća bezbedno. Ističe da pitanja koja postavlja nemaju cenu, jer se tiču običnih građana Srbije, rudara, medicinskih radnika, studenata, putnika, vaspitača…

Zbog učestalih napada, oglasila se i njena kuća – Televizija N1. Tatalovićeva kaže da je od nadležnih organa reagovala jedino ministarka Zorana Mihajlović.

„U nekoliko rečenica obratila se ministarka Zorana Mihajlović, ali tek kada je N1 televizija tražila reakciju od nje i premijerke. Premijerka Ana Brnabić nije reagovala i verovatno neće. To ukazuje da za njih nisu sve žene jednake, što je nedopustivo“, kaže Tatalovićeva.

AŽC: Napad na novinarku N1 samo deo kontinuuma nasilja kojem su žene generalno izložene

Članica Autonomnog ženskog centra (AŽC) i takođe novinarka Sanja Pavlović ističe da je ovo samo deo specifičnog nasilja, kojem su izložene žene u javnoj sferi, pre svega novinarke, ali i političarke i druge javne ličnosti.

„To je seksističko nasilje, koje služi za obračunavanje sa političkim neistomišljenicama, i čija je važna karakteristika nedostatak bilo kog vida sankcije, sem povremene javne osude dela društva i poverenice za ravnopravnost. Tu se donekle krije i odgovor na pitanje na koji način se ovo može sprečiti. Svakako da dugoročniji način predstavlja stvaranje kulture javnog (pa i privatnog) govora u kome su omalovažavanje i seksističko komentarisanje žena neprihvatljivi i na tome je nužno da rade svi društveni i politički akteri“, kaže Pavlovićeva.

Promena svesti građana i građanki ne može se desiti preko noći, ističe ona, ali to može imati odjeka u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti.

„Nešto brži način predstavlja sistemsko reagovanje na ovakve sadržaje i izricanje zakonom propisanih sankcija. Iako se čini da nije, jer očigledno nema interesa da bude sankcionisano, ovakvo ponašanje jeste zakonom kažnjivo“, završava ona.

Osim TV N1, na ovakve napade tabloida reagovala je i grupa Novinarke protiv nasilja, čiji je Pavlovićeva takođe član.

Tagovi

Povezani tekstovi